Leona Snoeij (Foto: AR Radings)
Leona Snoeij (Foto: AR Radings) AR Radings

In de Sportlights: Leona Snoeij

Algemeen 635 keer gelezen

Sporten en bewegen is gezond en niet alleen omdat je er fit van wordt. Wie regelmatig sport, merkt allerlei positieve veranderingen in het leven. Het zorgt ook voor ontmoeting en uiteraard plezier!

In het item ‘in de sportlights’ belicht Patrick Csanyi, buurtcoach in Westvoorne iedere maand verschillende invalshoeken van sport, vooral om anderen te inspireren. Deze maand staat Leona Snoeij in de sportlights!

Leona, vertel eens iets over jezelf, wie ben je, hoe oud ben je en wie is jouw absolute voorbeeld in de sport?

Ik ben Leona Snoeij, 12 jaar en ik woon in Rockanje. Ik zit in de brugklas van het Bahûrim in Brielle. Mijn voorbeelden in de paralympische sport zijn snowboardster Bibian Mentel en hardloopster Marlou van Rhijn.

Jij kijkt heel erg naar de positieve aspecten in het leven. Je hebt een beperking, kun je uitleggen wat dit inhoudt en hoe je hiermee omgaat met sporten?

Ik heb cerebrale parese, dit houdt in dat mijn spieren sneller vermoeid raken. Korte afstanden kan ik zelf lopen, voor langere afstanden heb ik een rolstoel nodig. Helaas zijn er hier in de buurt van Rockanje geen sporten voor rolstoelers, ik zou dolgraag willen rolstoelbasketballen. Dit kan alleen in Rotterdam. Vanwege de afstand en de tijden is het voor mij niet mogelijk om daar aan deel te nemen. Dit vind ik heel erg jammer.

Binnenkort word jij misschien wel kinderambassadeur, vertel eens?

Ik ben genomineerd voor Kinderambassadeur voor het Gehandicapte Kind. Dat is een stichting die wil dat elk kind vriendjes heeft en dat geen gehandicapt kind alleen hoeft te spelen. Samen met zeven andere kinderen ben ik in de race om Kinderambassadeur te worden. Op 28 november is de finale en weet ik eindelijk of ik het geworden ben.

De jury kiest drie kinderen die voor één jaar Kinderambassadeur mogen zijn. Zij zijn bij evenementen en op tv het gezicht van het Gehandicapte Kind. Oorspronkelijk was de finale in maart, vanwege corona is dit enkele malen uitgesteld.

In Westvoorne zijn we via JOGG bezig om kinderen te stimuleren te gaan sporten. Welke sporten vind jij leuk en wat heb je aan sport gedaan?

Ik rijd graag in mijn handbike door Rockanje en omgeving en ik zou dolgraag willen rolstoelbasketballen. Verder ben ik groot fan van de Paralympische Spelen. Helaas vanwege mijn beperking heb ik zelf nooit actief op een sportvereniging gezeten. Ik heb wel een paar keer meegedaan aan de sportdagen van de Dirk Kuyt Foundation, hier kon je kennis maken met veel sporten voor kinderen met een beperking.

Wat is jouw absolute droom wat betreft sport binnen de gemeente of de regio?

Het zou mooi zijn als er hier in de regio mogelijkheden komen voor mensen met een beperking om te sporten. Nu moeten we daar best ver voor rijden, waardoor het niet kan. Het zou ook mooi zijn als er een evenement op Voorne-Putten zou komen waarbij veel paralympische sporten zouden worden gedemonstreerd en waar mensen met en zonder beperking aan mee zouden kunnen doen. Bijvoorbeeld judo, volleybal, rolstoelbasketbal en rolstoelhockey.

Wat zou jij meegeven aan andere kinderen of mensen met een beperking?

Als je een droom hebt moet je die altijd proberen waar te maken, hoe lastig het ook is. Een beperking hoeft geen beperking te zijn!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant