Afbeelding

Gezamenlijke flyeractie tijdens landelijke Brexit Actiedag

Algemeen 161 keer gelezen

Dinsdag 1 december was Brexit Actiedag. In de Nederlandse havens werden die dag flyers uitgedeeld aan vrachtwagenchauffeurs die lading vervoeren van en naar Britse havens. Rijkswaterstaat projecteert sinds die dag de Get Ready for Brexit-boodschap op matrixborden boven snelwegen naar havens.

De gezamenlijke actie was bedoeld om chauffeurs en hun opdrachtgevers eraan te herinneren wat er in de Nederlandse havens verandert per 1 januari 2021 door het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Vanaf die datum moeten douanedocumenten altijd vooraf via het Port Community System van Portbase digitaal zijn aangemeld bij de shortsea- en ferryterminals. Zo niet, dan krijgt de chauffeur hier geen toegang. Deze aanpak geldt op alle ferry- en shortsea-terminals. Doel is om goederen ook na het verstrijken van de Brexit- overgangstermijn op 31 december altijd soepel door de Nederlandse havens te loodsen.

Havenbedrijf Rotterdam, Douane, Rijkswaterstaat en Portbase - vier van de totaal 29 samenwerkende partijen in de Get Ready for Brexit-campagne (www.getreadyforbrexit.eu) - waren op 1 december te gast op de DFDS ferryterminal. Onder toeziend oog van het blauwe Brexit-monster kregen chauffeurs informatie over wat er voor hen vanaf 1 januari 2021 verandert aan hun terminalbezoek. De flyer is opgesteld in acht talen en toont tevens aan naar welke tijdelijke parkeerplaats chauffeurs moeten rijden als hun douanedocumenten niet in orde zijn voor Brexit. Er zijn vijf bufferparkeerplaatsen in de haven van Rotterdam voor honderden vrachtwagens en één tijdelijke parkeerplaats in de haven van IJmuiden. Al deze tijdelijke locaties zijn voorzien van een omheining, verlichting, sanitaire voorzieningen en beveiliging. Ook is er voor elke ferryterminal een verkeerscirculatieplan opgesteld met het doel vertragingen zo veel als mogelijk te voorkomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant