Een energielabel wordt in 2021 een stuk duurder.
Een energielabel wordt in 2021 een stuk duurder. Foto:

Nog snel een energielabel aanvragen!

Algemeen 502 keer gelezen

Soms denken mensen al een energielabel in huis te hebben, want begin 2015 hebben alle woningeigenaren van de rijksoverheid een voorlopig energielabel voor hun woning ontvangen. 

Dit voorlopige energielabel werd afgegeven op basis van de gegevens van de woning zoals die bij het Kadaster bekend zijn. Dit voorlopige energielabel moet definitief gemaakt worden voor het geldig is.

Wijziging 1-1-2021
Het kabinet wijzigt per 1 januari 2021 de regels rond het energielabel. Een belangrijke verandering is dat er een energiedeskundige langskomt om het label te bepalen. Hierdoor wordt het energielabel vanaf volgend jaar een stuk duurder. Nu bekijkt een energiedeskundige uw aanvraag en gegeven informatie online en vervolgens wordt het label gegeven. Een energielabel kost nu zo’n 7,50 euro, er zijn bedrijven die al voor 2 euro leveren. Door de nieuwe verplichting gaat de prijs van het energielabel fors omhoog.

10 jaar geldig
Als je je woning wilt verkopen binnen nu en 10 jaar, dan is het verstandig om nog dit jaar een energielabel voor je huis te regelen. Want het energielabel is 10 jaar geldig. De Vereniging Eigen Huis geeft dit advies ook.

Energielabel aanvragen
Je kunt eenvoudig een energielabel aanvragen via Energielabelvoorwoningen.nl. Dit is een website van de overheid. Er is een DigiD nodig om in te loggen. Daarna kunnen kenmerken van de woning worden aangepast. Daarvoor is wel bewijs nodig, dus pak de ordner met papieren met betrekking tot het huis er maar vast bij. Zowel facturen als foto’s kunnen worden meegestuurd (upload) met de aanvraag. Na goedkeuring van het definitieve energielabel door de deskundige wordt het automatisch geregistreerd en per e-mail toegestuurd.

Nodig bij verkoop
Wanneer een woning wordt verkocht moet een energielabel worden meegeleverd. Het komt regelmatig voor dat het voorlopige energielabel verschilt van het definitieve energielabel. Bijvoorbeeld omdat er verbouwd is, of omdat er energiebesparende maatregelen zijn getroffen. Of er is een nieuwe CV-ketel geplaatst. Of zonnepanelen. Het is daarom belangrijk om tijdens het aanvragen van het definitieve energielabel de juiste woningkenmerken in te vullen. Zo kan het juiste energielabel worden bepaald.

Boete
Verkopers van een woning krijgen in 2021 direct een boete als het energielabel ontbreekt. De hoogte van die boete is voor particulieren € 170. Organisaties en bedrijven betalen € 340.

Op https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/ is na te gaan welk energielabel een woning heeft. Na het ingeven van een postcode/huisnummer is tevens te zien of reeds een definitief energielabel is vastgelegd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant