De vereniging bestaat al 75 jaar
De vereniging bestaat al 75 jaar

In de sportlights: RTC

Algemeen 145 keer gelezen

Sporten en bewegen is gezond en niet alleen, omdat je er fit van wordt. Wie regelmatig sport, merkt allerlei positieve veranderingen. Het zorgt ook voor ontmoeting en plezier! In het item ‘in de sportlights’ belicht Patrick Csanyi, buurtcoach in Westvoorne iedere maand verschillende invalshoeken van sport, vooral om te inspireren. Deze maand staat Rockanjese Turn Club - RTC in de sportlights!

Jolanda, jij bent docent bij RTC. Wat maakt deze club zo bijzonder?

RTC is echt een dorpsvereniging, veel mensen kennen elkaar. Veel ouderen zijn al heel lang lid, sommigen al van kinds af aan. Ook zijn er van 1 familie verschillende generaties lid, bij de dames gymt oma en bij de kleuters het kleinkind. Ons jongste lid is 16 maanden, ons oudste lid is 86! Bij RTC gaat het om gezellig met elkaar sporten en bewegen, niet om de prestatie. Iedereen is welkom en moet zich thuis voelen, iedereen kan op zijn of haar niveau sporten.

Welke doelen heeft RTC voor de aankomende jaren?

We willen graag de vereniging en het bestuur gezond houden. Gelukkig hebben we nu drie mensen gevonden die straks het bestuur komen versterken. We zijn heel blij met deze vernieuwing. Na de zomer hebben we er jeugdleden bij gekregen. Hopelijk blijft deze groei doorzetten, zodat we straks een extra groep kunnen opstarten. Ook de andere groepen draaien leuk en zijn erg gezellig. Ik kan het ouderen echt aanraden om daar eens een keer mee te doen. Eigenlijk zijn we een tevreden vereniging. Voor de toekomst hopen we weer jaarlijks een uitvoering of demo en wedstrijden te kunnen organiseren.

Hebben jullie veel last gehad van Corona?

We hebben tijdens de 1e golf een hele tijd geen lessen mogen geven. Daarna zijn er steeds nieuwe regels gekomen. Dit kostte vaak een hoop tijd en energie van leiding en bestuur om alles goed door te lezen en te vertalen naar de lessen en de leden. Voor de jeugd waren er weinig aanpassingen nodig, bij de volwassene veel meer. Gelukkig is de leiding erg creatief en ook vanuit de gemeente is meegedacht over de zaalruimte, waardoor alles is opgelost.

Welke positieve effecten had deze periode?

Tijdens de 1e lockdown hebben we een paar keer oefeningen naar de leden gemaild, die ze thuis konden doen. Vooral de volwassen leden waren hier erg blij mee. De jeugdleden konden zich buiten vermaken en bewegen toch wel. Toen we hoorden dat we per 1 juli weer mochten sporten, hebben we besloten om in de zomervakantie ook lessen aan te bieden. Ze zijn heel goed bezocht en waren erg gezellig. Ook hebben we als bestuur en leiding met elkaar laten zien dat we een hecht team zijn, dat sterkt het verenigingsgevoel. Met elkaar overleggen en meedenken lukte al goed, maar ook op afstand bleek dat goed te gaan.

Welke inspirerende boodschap geven jullie aan de lezers?

Sporten gaat vooral om met elkaar in beweging te zijn ongeacht de leeftijd, het niveau of de afkomst. Sporten is voor iedereen gezond, voor zowel lichaam als geest!

Uit de krant