Het Quackjeswater (Foto: Wil van Balen)
Het Quackjeswater (Foto: Wil van Balen) Wil van Balen

Enquête natuur- en recreatiegebieden

Algemeen 298 keer gelezen

In september 2020 heeft het Recreatieschap Voorne-Putten in samenwerking met de gemeenten een onderzoek gedaan onder de inwoners van de vier gemeenten van Voorne-Putten.

Het gaat om de beleefbaarheid, bekendheid en bereikbaarheid van de recreatiegebieden Dit onderzoek geeft input voor het onderzoek naar de toekomstige ontwikkeling van de natuur- en recreatiegebieden.

Mooi en divers
Veel van de mensen die hebben meegedaan aan de enquête vinden dat Voorne-Putten een eiland is met mooie en diverse natuur.

De natuur- en recreatiegebieden worden frequent gebruikt door de inwoners.

De helft bezoekt één keer per week of vaker een natuur- of recreatiegebied. 29% van de respondenten is één of meerdere keren per maand in een natuurgebied te vinden. Slechts 21% bezoekt slechts enkele keren per jaar een natuur- of recreatiegebied.

Ontspannen en rust
‘Ontspanning’ is de belangrijkste reden voor een bezoekje aan een natuur- of recreatiegebied en verder ‘genieten van landschap en natuur’. Rust en ruimte wordt verder ook belangrijk gevonden.

Wat minder mensen noemden ‘er even tussen uit zijn’, ‘mentaal tot rust komen’ en ‘werken aan fitheid’.

Gezelligheid, reuring, mensen kijken en ontmoeten zijn veel minder vaak een motief om een gebied te bezoeken. Rust is dus belangrijk. Een aantal mensen noemde ook het uitlaten van of wandelen met de hond, evenals fotograferen.

Verbeterpunten
Er zijn veel reacties, tips en wensen binnengekomen. Bankjes, rustpunten of picknickplaatsen wil men graag meer zien op Voorne-Putten. Ook de toegankelijkheid voor mindervaliden kan worden verbeterd. Verder wordt het onderhoud van de gebieden en het tegengaan van overlast regelmatig als verbeterpunt genoemd.

Promotie moet worden gematigd om drukte in de natuurgebieden te voorkomen, want met name de rust, ruimte en ongereptheid van de natuurgebieden wordt gewaardeerd.

Tot slot is er vraag naar horeca, speelvoorzieningen voor kinderen, doe-routes en aanlegsteigers aan het water. Ook is er vraag naar voldoende toiletten.

Recreatieschap
In het Recreatieschap Voorne-Putten werken de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne samen. Ze behartigen de belangen van natuur, landschap en openluchtrecreatie. Het recreatieschap is opgericht vanuit de Wet gemeenschappelijke Regelingen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant