Burgemeester Peter de Jong
Burgemeester Peter de Jong

Geen nieuwjaarsreceptie, maar een online nieuwjaarstoespraak

Algemeen 325 keer gelezen

Normaal gesproken zou maandagavond de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Westvoorne plaats hebben gevonden. Maar helaas stak Corona daar een stokje voor, dus sprak burgemeester Peter de Jong de inwoners online toe.

Tijdens zijn toespraak nam de burgemeester de kijkers mee naar wat belevenissen die we het afgelopen jaar in de gemeente Westvoorne met elkaar hebben meegemaakt. Hieronder een samenvatting van de toespraak:

Een jaar geleden sprak ik mijn Nieuwjaarsrede uit in de Merel. Ik kondigde 2020 aan als een feestjaar. 75 jaar Bevrijding in Nederland, 100 jaar Lampionoptocht in Oostvoorne en 800 jaar Rockanje. Hoe het jaar is verlopen, weten we allemaal maar al te goed. Ik spreek de hoop uit dat we in 2021 uit deze ongekende crisis komen. Een nieuwjaarsreceptie houden kan helaas niet, daarom wil ik u met een video meenemen door het afgelopen jaar, een jaar dat we niet snel zullen vergeten.

Westvoorne. Ik lieg niet als ik zeg dat ik vind dat wij hier op één van de mooiste plekken in Nederland wonen. Niets is fijner dan op stap te gaan en te genieten van de prachtige omgeving. Maar het is ook goed om uit te waaien. Om na te gaan wat ons het afgelopen jaar allemaal overkomen is. Want het was een heftig jaar. Een jaar dat anders werd dan we allemaal hadden gedacht.

De coronacrisis, de pandemie die ons in de greep heeft sinds maart vorig jaar. Het coronavirus raakt ons allemaal. Na een zomer van versoepelingen, is het aantal besmettingen weer fors toegenomen. En we zijn er nog steeds niet vanaf, hoewel de vaccinaties ons hoop geven.

Ik heb hoe dan ook bewondering voor de manier waarop we in Westvoorne omgaan met de crisis. Verreweg de meesten hebben zich goed gehouden aan de maatregelen die nodig zijn om het virus tegen te gaan. Dankzij u telde Westvoorne in de regio steeds een relatief laag aantal besmettingen. Houd dit vol.

Al wandelend zie ik de vertrouwde kerststal met de Moluk in kerstkleding. Een fijn en vertrouwd gezicht. Geweldig om te zien ook hoe Tinte, Oostvoorne en Rockanje in december meer verlicht waren dan ooit. Dank aan al die inwoners, vrijwilligers, ondernemers en de gemeenteraad die dat samen voor elkaar hebben gekregen.

Er is hard gewerkt dit jaar. Ik heb bewondering voor onze handhavers, onze boa’s en wijkagenten die ongelooflijk hard hebben gewerkt om te zorgen dat de coronamaatregelen uitgevoerd werden. We hebben vanuit de gemeente extra toezichthouders ingezet. Collega’s, die normaal gesproken een heel andere functie hebben, gingen de straat op om met mensen te praten en te helpen waar het kon. Ik ben ze dankbaar. Dat geldt ook voor onze medewerkers in de Meander, de Merel en de Man en op de milieustraat. Zij doen er alles aan om ondanks de maatregelen, de dienstverlening zo goed mogelijk door te laten gaan.

Groot respect heb ik voor al die mensen in de zorg, die echt in de frontlinie staan. Medewerkers in de ziekenhuizen, de verpleeghuizen en de thuiszorg kunnen we niet dankbaar genoeg zijn voor hun toewijding en tomeloze inzet. Want het is een heftig jaar geweest in de zorg.

Bewondering heb ik ook voor onze ondernemers. Ondanks de ondersteunende maatregelen hebben veel van hen een zwaar jaar achter de rug. Met name in de horeca is het een hard gelag. We staan de ondernemers bij waar we kunnen, maar ik realiseer mij maar al te goed dat dat slechts druppels op gloeiende platen zijn. Toch zie ik ook heel veel creativiteit en improvisatievermogen bij onze horecaondernemers. Zolang de situatie is zoals hij is, hoop ik dat wij “thuis uit eten blijven gaan”, genieten van een “meeneemkoffie” met wat lekkers erbij, borrelboxen of andere dingen. Op deze manier kunnen we van onze horeca blijven genieten en hen tegelijkertijd ondersteunen. Want makkelijk is het niet.

Wie aan Westvoorne denkt, denkt aan recreatie, natuur, wandelen, en aan de kust. We zouden Westvoorne niet zijn zonder onze recreatieondernemers. Zij werden vooral in het tweede kwartaal getroffen door de coronamaatregelen. Een moeilijke tijd. Ik waardeer de manier waarop we met elkaar in gesprek zijn gebleven om oplossingen te vinden. Met resultaat, waardoor deze voor ons zo belangrijke sector toch nog een goed zomerseizoen heeft gehad.

De toeristen in onze gemeente hebben helaas geen Westvoorne gezien dat bruist van de evenementen en activiteiten, zoals normaal gesproken het geval is. En 2020 zou nog wel hét feestjaar worden. Organisatoren als Cultevo en Probaro zagen hun plannen in het water vallen. Maar ook hier ontstonden creatieve ideeën.

Ondanks corona is er dus ook veel goeds gebeurd. In maart nog werden we uitgeroepen tot meest duurzame toeristische bestemming ter wereld. Iets waar we allemaal trots op mogen zijn. We gaan er natuurlijk alles aan doen om die toppositie te behouden. Hier kunnen nieuwe investeringen vanuit de Regiodeal bij helpen. Een samenwerking van de drie Zuid-Hollandse eilanden die extra miljoenen heeft opgeleverd vanuit het Rijk.

In dit kader is het niet verwonderlijk dat we afgelopen jaar extra hebben ingezet op het voorkomen van natuurbranden. Ook op dit vlak staan onze brandweervrijwilligers paraat.

We blijven volop aandacht besteden aan de steeds verdergaande verzanding van onze kust. Een breed onderzoek moet dit jaar laten zien wat de gevolgen zijn en wat ons te doen staat. Heel belangrijk voor onze toekomst als recreatiegemeente.

2020 kende meer mooie resultaten. We zijn sinds dit jaar JOGG-gemeente geworden: Gezonde jeugd, gezonde toekomst. Ook zijn we benoemd tot bij-vriendelijke gemeente. U heeft ze vast wel gezien, die kleurige randen vol fleurige bloemen langs de akkers. Westvoorne zoemt. Onze buitendienst gaat steeds meer mee in de digitalisering. U kunt een verzakte stoeptegel of kapotte lantaarnpaal nu heel makkelijk online melden via de app. En ik ben blij dat de perikelen in De Vijf Bladeren zijn opgelost. Het geduld is vanwege de failliete aannemer danig op de proef gesteld. Uiteindelijk is het goed gekomen.

Wat ook goed is gekomen, wat ben ik daar trots op, is dat het onze Leona Snoeij is gelukt om landelijk ambassadeur van Het Gehandicapte Kind te worden. Ze heeft het zelf voor elkaar gekregen en ik weet zeker dat we nog veel van Leona gaan horen!

In 2020 is veel aandacht besteed aan verduurzamen en energie besparen. Een gratis duurzaamheidscoach voor ondernemers en energiebesparende producten voor inwoners zijn hier voorbeelden van. Dit doen we samen met onze inwoners. Vijf vrijwilligers gaan komend jaar aan de slag als energiecoach. Ondertussen zetten we ook in op innovatie. U heeft vast en zeker de drijvende zonnepanelen gezien bij het Baardmannetje in het Oostvoornse Meer, een pilot die we doen met TNO. 

Maar het gaat verder. Nederland gaat over op schone energie, wij dus ook. Maar welke schone energiebronnen gaan we de komende jaren inzetten en waar gaan die komen? Een vraagstuk waar we met de hele regio aan werken. We doen dit om de toekomst voor volgende generaties veilig te stellen. Het is een moeilijke opgave. Zeker in ons gebied. We hebben hier één van de mooiste natuurgebieden, liggend naast één van de economische motoren van ons land. Mensen willen hier niet voor niets graag wonen. In 2020 zijn we gestart met de bouw van nul-op-de-meterwoningen aan het Kolpapad en de Hoogvlietlaan in Rockanje. Ook aan de Patrijzenlaan in Oostvoorne gaan we op deze manier bouwen. 

Terwijl ik langs al die punten in onze gemeente loop, weet ik dat de toekomst ons in ieder geval leidt naar een nieuwe gemeente. De gemeente Voorne, waar het fijn is om te wonen, te werken en te recreëren, zonder de identiteit van de verschillende dorpskernen te verliezen. Want wat de toekomst ook brengt: Tinte zal Tinte blijven, zoals Oostvoorne Oostvoorne blijft en Rockanje Rockanje. Sterke kernen met goede verenigingen en veel vrijwilligers die wat voor de samenleving willen doen. Velen van u denken hierover mee in de Dorpsvisies. 

We zijn bijna aan het einde van de wandeling. Ik wil alle vrijwilligers bedanken voor wat zij doen voor onze samenleving. Zeker in deze tijd. U bent onmisbaar als mantelzorger, als burenhulp, als actief lid van welke vereniging dan ook, als vrijwilliger en organisator bij onze evenementen, als lid van onze hulpdiensten en meer. Dank u daarvoor. 

Iedere keer als ik wandel en lekker uitwaai, besef ik dat wij, wonend in zo’n mooi gebied, bevoorrecht zijn. We kunnen genieten van onze mooie natuur en de ruimte die dit biedt. En als afgelopen jaar iets is gebleken, dan is het dat we creatief zijn, saamhorig en dat we de schouders eronder zetten als dat nodig is. In Oostvoorne, in Rockanje, in Tinte, ons thuis in Westvoorne.

In 2020 is geïnvesteerd in de sport. In Rockanje werd het eerste hockeywaterveld geopend en ook in de tennisverenigingen in Rockanje en Oostvoorne is geïnvesteerd. Onlangs is er groen licht gekomen voor de nieuwbouw- en renovatieplannen van OVV en VV Rockanje. De gemeente doet dit niet alleen. De verenigingen dragen zelf ook bij, financieel en door zelfwerkzaamheid.

Beste mensen, 2020 ging vooral over corona en 2021 begint niet zoals we hadden gehoopt. Geen Nieuwjaarsduik om het jaar fris te beginnen. Ik hoop met u dat we dit jaar weer kunnen genieten van al die dingen waar we van houden. Genieten op de terrassen op het strand, genieten van onze horeca, van onze musea of van onze evenementen: de historische motorraces, de profronde van Oostvoorne, het Tintefeest, Rockanje Live en de uitvoeringen van Ons Genoegen en De Volharding en ga zo maar door. Natuurlijk van het uitgestelde feest van de Lampionoptocht in Oostvoorne en de afronding van Rockanje 800. Er komt een feest bij: de korenmolen van Oostvoorne bestaat 200 jaar! Ik spreek de diepe wens uit we elkaar hierbij weer gaan zien.

Ik wens u een jaar toe dat steeds beter wordt.

Ik wens u alle goeds en vooral gezondheid toe!

Peter de Jong, burgemeester Westvoorne

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant