Afbeelding

Duurzame energie maakt blij

Algemeen 169 keer gelezen

Duurzaamheid, energietransitie, groene stroom, aardgasvrij, allemaal vermoeiende termen waar je soms milieu beu van zou worden… of toch niet?

Nee, je zou er juist blij van moeten worden. We leven in een geweldige tijd vol van grote veranderingen op energiegebied. Want daar gaat het hier om. De dynamiek bij verandering maakt het leven interessant. Stilstand of geen toekomstvisie is toch achteruitgang? Dat wil niemand.

Kijk eens naar de ontwikkeling van LED verlichting. Meer dat de helft van alle gloeilampen zijn landelijk al vervangen. LED lampen zijn mooier, kleurrijker, goedkoper en besparen 90% of meer energie.

Zonnepanelen zijn tegenwoordig per vierkante meter goedkoper dan dakpannen. Zonnestroom is even duur als kolenstroom, maar veel schoner en gezonder. Zonnepanelen zijn stil, je hoort ze niet. De toename van zonne-energie gaat nu razendsnel.

Zo snel dat de netbeheerders druk bezig zijn om congestieproblemen op te lossen. Dat stimuleert de ontwikkeling van thuis-accu’s voor een eigen opslag om stroompieken op het net te voorkomen en voor noodstroom. Een oplossing die niet vreemd is want vroeger hadden we allemaal thuis een kolenhok of een gasfles voor energieopslag. Zonnepanelen zijn fantastisch, maar hebben het nadeel dat er in het donker en in de winter bijna geen energie wordt opgewekt. En ook dat er veel vierkante meters zonnepanelen nodig zijn in vergelijking met windturbines.

Hierom is diversiteit van energieopwekking een must. Dan kom je snel uit op windenergie. Praktijk is dat de wind meer waait in de donkere maanden en in de nacht. Windturbines zijn het ei van Columbus zou je denken. Echter, windenergie geeft vanwege de hoogte, draaiende wieken, soms geluid en weerstand bij omwonenden. Windenergie is in vergelijking met kolen stroom goedkoop. Eén zo’n windturbine kan gemakkelijk 1.800 gezinnen van stroom voorzien terwijl er bij zonne-energie wel 45.000 (15 ha. = 22 voetbalvelden) zonnepanelen nodig zijn. Die zonnepanelen zijn wel gemakkelijker in het landschap in te passen. Daarentegen heeft een windturbine een heel klein grondoppervlak nodig.

Het belangrijkste, energiebesparing door isoleren hebben we nog niet genoemd. Het minst sexy, maar wel het meest effectief voor je portemonnee en het voorkomen van CO2 uitstoot. Een dikke jas past ons allemaal in de winter en het voorkomt in de zomer de aanschaf van een airco.

Wie had er in 2019 gedacht dat de meest verkochte auto een elektrische zou zijn? De verwachting is dat er in 2030 alleen maar elektrische auto’s worden verkocht. Dat kunnen we nu ons niet voorstellen.

De klimaatcrisis eist dat we de komende jaren veranderen. Hierbij zijn nu besparing, zon en wind nodig. Tijd voor uitstel is er niet en dromen over nog niet ontwikkelde energiebronnen geeft geen soelaas. Het mooie is dat onder druk of in een crisissituatie de meest innovatieve ideeën ontstaan.

In de hierboven geschetste verandering is Voorne-Putten Energie actief. Het is een coöperatieve vereniging met leden, voor en door inwoners van Voorne-Putten. Eén van de meer dan 600 energiecoöperaties in Nederland.

Doel is om de verduurzaming van Voorne-Putten te stimuleren met betrokken burgers door zon- en windprojecten te realiseren. Projecten die de omgeving letterlijk voordeel opleveren. Voor meer informatie zie onze website www.voorneputtenenergie.nl.

Veranderingen zijn op energiegebied zijn ingrijpend, maar uiteindelijk wordt het leven goedkoper, leuker, lokaler, en worden we allemaal blijer. Tijden veranderen, we nemen afscheid van het oude en jij bepaalt mede in welke richting we het nieuwe gaan zoeken!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant