Afbeelding
Wie wat bewaart... die weet wat!

1 april bolwerk

Algemeen 339 keer gelezen

Bastion IX is wereldberoemd in Brielle, voor buitenstaanders klinkt “Bastionix” exotisch. De Brielse bastions dragen gelukkig niet alleen nummers, maar ook namen die bovendien wel eens veranderen. 

Bastion I, het Molenbolwerk, heette oorspronkelijk het Zwartewaalse bolwerk. Dat was in de tijd dat de molen nog op de Lijnbaan stond. Bastion II kennen wij als het Kruithuisbolwerk, maar vóór het kruitmagazijn werd gebouwd sprak men van “de Vlieguyt”. Het Galgenbolwerk (Bastion III) werd in de Franse tijd gemoderniseerd in het Revolutiebolwerk. 

Bastion VII heette Piermansbolwerk tot niemand meer wist wie Pierman was en de naam veranderde in Westerbolwerk. Misschien wordt het tijd om Bastion IX een nieuwe naam te geven, en wel het “1 april bolwerk”. Officieel is dit het Kijkpaalbolwerk. Die naam dankt het aan de kijkpaal die er in het verleden gestaan heeft en vanwaar de loodsen de schepen in de Maas in de gaten hielden. Die functie van uitkijkpost heeft het bolwerk lang gekend. De meesten zullen wel eens bovenop de remise (de witte bunker) hebben gestaan om over de gracht richting Oostvoorne en Meeuwenoord te kijken. Als u de moeite hebt genomen om te kijken waar u stond, hebt u het misschien gezien: een gebroken betonnen vloertje. Daarop staat te lezen: LWP Brielle anno 1939. De afkorting staat voor Lucht Wacht Post, die hier ten tijde van de mobilisatie was ingericht. Van hieruit werd door militairen de lucht afgespeurd naar vijandelijke toestellen. 

De remise onder de post was instructielokaal en ontspanningscentrum ineen. Het was knus behangen, er hingen gordijntjes en er stond zelfs een biljarttafel. Maar laten we eerlijk zijn: de locatie is op dit moment toch vooral bekend vanwege 1 april 1572. Daar kunnen kijkpaal en remise samen niet tegenop.

Aart van der Houwen (aa.vander houwen@streekarchiefvp.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant