Afbeelding
Dagboeknotities

Merelvleermuizen

Algemeen 253 keer gelezen

Het gaat niet goed. De ene crisis buitelt over de andere. We hebben de coronacrisis, maar ook een economische crisis, energiecrisis en een klimaatcrisis. Ze raken ons allemaal, maar vaak merk je het pas als de nood bij jou aan de deur klopt. Dat is voor velen nu het geval bij de woningcrisis.

Er zijn te weinig woningen. Jongeren blijven langer thuis wonen, mantelzorgers nemen hoogbejaarde ouders in huis. Want waar moeten ze anders naartoe? Passende, betaalbare woningen voor iedere leeftijdsfase zijn er niet of nauwelijks. Voor ouderen is de situatie extra wrang. Toen ze de oorlog achter de rug hadden moesten ze zich nog lang behelpen. Van een eengezinswoning kon je toen alleen maar dromen: woningnood. Nu willen of moeten ze hun eengezinswoning verlaten, maar er is niets passends voor ze gebouwd: alweer (nog steeds?) woningnood.

Gelukkig werd en wordt er in Brielle wel weer gebouwd. Dat is niet alleen fijn voor de Briellenaren, ook inwoners van andere gemeenten kijken met een belangstellend oog naar de plannen. Zelfs verstokte Rockanjenaren krijgen interesse voor woningen die daar vrij komen door de doorstroming op de markt. Want je zal toch maar zitten te wachten op de plannen voor de locatie van de Merel.

Al zo’n anderhalf jaar geleden ging het gerucht dat de sloop nog wel even zou duren, omdat er vleermuizen gesignaleerd zouden zijn. Broodje aap, dacht ik. Zelfs al zoúden die beesten daar nestelen, zelfs al zoú dat een reden zijn om sloop te verbieden, dan werd daar natuurlijk pijlsnel een oplossing voor gezocht. Maar nee. Er kwam een onderzoek.

Wij als leken denken: even checken of ze er zitten, zo ja snel deskundige bellen hoe je ze verantwoord weg krijgt en klaar. Maar nee. Er moest een officieel onderzoek uitgevoerd worden. Het onderzoek moest aangevraagd. Het onderzoek moest opgestart. Het onderzoek moest uitgevoerd. De resultaten moesten gerapporteerd.

Iedereen die zoiets wel eens bij de hand heeft gehad, weet dat als ze je om een rapport vragen, dat je dan niet snel een paar alinea’s op een A4tje knalt. Nee! Je gaat grondig te werk. Je beschrijft de situatie gedetailleerd. Veronderstellingen, tellingen, metingen, tabellen, grafieken. Dan analyses, mogelijke alternatieven, gevolgtrekkingen, voorlopige conclusies, eindconclusie. Misschien nog wat aanbevelingen. Dan heb je een eerste concept. Tijd om meelezers te raadplegen. En nog wat andere deskundigen. Argumenten verzamelen. Aanpassingen invoeren. Op naar het tweede concept. Enzovoort.

Even voor alle duidelijkheid: ik heb dat vleermuizenrapport niet gezien. Maar ik vreet m'n hoed op als het wél op een A4tje past. Máánden duurde het voordat het er was. En nu? Nu is er een ontheffing aangevraagd voor de sloop. Komt de vaart er al in misschien? Rustig, rustig! Zoiets kan makkelijk weer een klein half jaartje duren. Een domper voor woningzoekende kennissen, inmiddels uitgeweken naar Brielle. Maar ook een domper voor alle milieubeschermers. Met deze Merelvleermuizen zullen ze weer tot in lengte van dagen belachelijk gemaakt worden.

Uit de krant

Uit de krant