De jongeren zouden bijvoorbeeld meer bij de natuur, zoals de Duinen van Voorne, betrokken kunnen worden
De jongeren zouden bijvoorbeeld meer bij de natuur, zoals de Duinen van Voorne, betrokken kunnen worden MdN

Westvoorne biedt perspectief aan jongeren

Algemeen 420 keer gelezen

Vorige week uitte Theo Immers, directeur van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB) in het Algemeen Dagblad zijn grote zorgen over jongeren tijdens de coronacrisis. 82% zou tegen een burn-out aanhikken. Immers stelde vast dat er veel te weinig werd gedaan voor jongeren tijdens deze corona-crisis.

Op dezelfde dag werd een aangrijpende documentaire uitgezonden over het leven en de dood van Pepijn die veel moeite had gehad met de heersende lockdown.

Gegrepen door het bericht van Immers en geëmotioneerd door de documentaire over Pepijn, besloten Daan van Orselen, gemeenteraadslid in Westvoorne en Els Priester, fractie-assistent in dezelfde gemeente, samen na te denken over een snel en krachtig plan van aanpak voor de Westvoornse jeugd. Beiden zijn actief voor een lokale partij in de gemeente Westvoorne, de een in de coalitie, de ander in de oppositie. Zij zijn ervan overtuigd dat dit een goed signaal afgeeft, deze ‘crisis’ voor jongeren verdient immers de aandacht van iedereen en aan deze aanpak zit nadrukkelijk geen politiek tintje! Net als veel ouders en jongeren realiseerden zij zich dat lange tijd het idee leefde dat de crisis van zeer tijdelijke aard zou zijn en dat het een kwestie van “doorbijten” zou zijn. Het tegendeel is waar, dit duurt veel te lang.
Voor jongeren betekent deze crisis een sociaal isolement. Hoe langer de maatregelen duren, hoe kleiner hun kringetje van vrienden en bekenden wordt. Stress en eenzaamheid liggen op de loer, ook als jongeren zich bevinden in een stabiele thuissituatie, dat moeten we niet onderschatten.

Het leukste, maar ook enige uitje van dit moment voor jongeren in Westvoorne is naar de Mc Drive in Spijkenisse te rijden om daar iets te eten en te drinken te kopen en onderwijl even bij te praten met de vriend of vriendin die je vergezelt. Overigens is dit uitje alleen weggelegd voor autobezitters. Een andere optie is een kop Starbucks koffie halen bij de Shell in Oostvoorne, het event van de week!

Het wordt tijd dat we jongeren in onze gemeente, maar wellicht ook daarbuiten, een perspectief geven. Er zijn super veel leuke dingen te doen in corona-tijd, je moet alleen inventief zijn en er iets meer over nadenken, zodat het naleven van de regels mogelijk blijft! Els en Daan besloten hun ideeën te bespreken met de natuurorganisaties Stichting ZHL, Natuurmonumenten en de Stichting Biber Bunker. Voorts belden zij met een aantal ondernemers in Oostvoorne en bespraken de plannen met hen. Zowel de organisaties, als de ondernemers zijn enthousiast en denken op dit moment kort na over hoe ze de plannen het beste vorm kunnen geven. Concrete afspraken volgen in de loop van volgende week.

Om de lezers een indruk te geven; al het vrijwilligerswerk in de beheergebieden van Stichting ZHL is opgeschort. ZHL denkt er nu over om medewerkers van Stiching ZHL te koppelen aan (iets oudere) jongeren om samen met hen de wilgen te knotten en andere werkzaamheden in Voornes Duin te verrichten die nu door aannemers worden verricht. Ook wordt er momenteel gekeken naar andere mogelijkheden om jongeren bewust te betrekken bij de natuur. Natuurmonumenten is in volle voorbereiding op het broedseizoen. Dat vergt dat er veel bebording dient te worden geplaatst in hun beheergebieden. Daar kunnen ze best wat hulp bij gebruiken. Een andere zaak waarbij de hulp van onze jongeren gewenst is het onderhoud van het gebied. De bezoekers zijn talrijk en houden zich vaak niet aan de regels. Om jullie een idee te geven hoe dat uitwerkt, er zijn deze afgelopen week al ontzettend veel reeën doodgebeten omdat bezoekers hun hond los laten lopen in het duingebied. Daarnaast wordt er door deze bezoekers afval achtergelaten in het gebied. Voor het opruimen daarvan ontbreekt bij de natuurorganisaties de mankracht. Een idee om jongeren als gastheer te laten optreden in de natuurgebieden is momenteel nog in beraad. Een vriendelijke, goed geïnformeerde jongere, die optreedt als gastheer van het gebied, heeft mogelijk veel meer effect dan een strenge boswachter als het gaat om het geven van informatie aan bezoekers die hier niet bekend zijn. Het geeft de beheerders echter ook een extra verantwoordelijkheid.

De ideeën en de eerste reacties vanuit de ondernemers, stichtingen en verenigingen zijn voorgelegd aan burgemeester Peter de Jong, wethouder Wilbert van Borgonjen en Stichting Push waar het initiatief met heel veel enthousiasme is ontvangen. Met elkaar wordt het plan verder ontwikkeld en de verwachting is dat meer verenigingen, stichtingen en ondernemers zich aan zullen sluiten . Daan en Els gaan voor dit plan! Zij zijn ervan overtuigd dat dit het begin is van een vruchtbare en creatieve samenwerking waarbij het belang van de jongeren voorop staat.

Inmiddels heeft een aantal prominente bestuurders in Nederland ook in de gaten dat we het isolement van jongeren in deze crisis onderschat hebben. Echter, plannen van de centrale overheid voor jongeren zijn er niet op stel en sprong. De kracht en betrokkenheid van lokale verenigingen, stichtingen en ondernemers en het snel kunnen schakelen, is hier van cruciaal belang. De ideeën stromen binnen!

Ook voor dit plan geldt dat we het samen doen. Uw hulp en ideeën zijn altijd welkom.

Vragen/opmerkingen? Mail daan@vanorselen.nl en/of elstinkhof@gmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant