Jaap Poldervaart: 'discipline is je beste maatje!'
Jaap Poldervaart: 'discipline is je beste maatje!'

In de Sportlights: Jaap Poldervaart

Algemeen 582 keer gelezen

Sporten en bewegen is gezond en niet alleen omdat je er fit van wordt. Wie regelmatig sport merkt allerlei positieve veranderingen in het leven. Het zorgt ook voor ontmoeting en uiteraard plezier! In het item ‘in de sportlights’ belicht Patrick Csanyi, buurtcoach in Westvoorne iedere maand verschillende invalshoeken van sport, vooral om anderen te inspireren. Deze maand staat de 73 jarige en zeer gemotiveerde Jaap Poldervaart in de sportlights!

U wandelt bij wandelclub Rockanje, kunt u hier over vertellen?
Wandelclub Rockanje staat onder leiding van Lenie Schilt. Normaal gesproken lopen we woensdagavond met een groep van tussen de 10 en 20 leden voor een wandeling van ongeveer anderhalf uur, we hebben dan ook aardig de pas erin. Terug bij het vertrekpunt doen we dan nog een cooling-down. Tegenwoordig zijn de groepen die tegelijk lopen een stuk kleiner vanwege Corona, dat is jammer. Ook wordt een paar keer per jaar op zaterdag voor liefhebbers een tocht van zo’n 15 a 17 km georganiseerd.

Hoe bent u bij deze wandelgroep terecht gekomen?
Mijn oog viel op een krantenartikel van de toen nog jonge wandelclub uit Rockanje. Uiteindelijk heb ik mij samen met mijn vrouw Connie aangemeld. We waren benieuwd hoe wij het zouden ervaren en of wij dit wel aan zouden kunnen! Het feit dat wij het als positief ervaren om in groepsverband te bewegen was mede een reden om ons hiervoor op te geven.

Wat is zijn uw sport-en-beweegervaringen?
Ik heb mijn werkzame periode doorgebracht in de maritieme sector. Ik was veel van huis en van intensief sporten kwam weinig terecht. Het is dan ook bij een aantal jaar tafeltennissen en tennissen gebleven. De laatste 12 jaar ben ik het wandelen gaan uitbreiden met het bergwandelen, maar ook de fiets wordt steeds intensiever gepakt! Omdat ik een ochtendmens ben ga ik vaak in vroegte naar buiten. Dit is omdat ik dan optimaal van de natuur kan genieten en in de tijd van Corona de drukte kan ontlopen. Door dit regelmatig te doen heb ik samen met mijn vrouw al zoveel moois in onze rijke omgeving ontdekt!

Wat is in het algemeen uw motivatie?
Doordat ik de laatste 15 werkjaren voornamelijk op kantoor heb doorgebracht nam mijn gewicht toe. Ik wilde hiermee aan de slag en heb de knop om gezet om meer te gaan bewegen. Het klinkt wellicht clichématig, maar het gevoel dat je regelmatig beweegt voelt zowel fysiek als mentaal goed! Ik eet en slaap goed en sinds enkele jaren ben ik van mijn overgewicht af en zit op het juiste BMI. Vanwege de mooie wandelingen groeit mijn kennis en enthousiasme over vogels, dieren, planten ook nog eens! Al met al ben ik dus gezond bezig, dat bevalt mij prima!

Welke motiverende boodschap wilt u graag meegeven?
Probeer je eigen motieven te zoeken. Bij mij past het ongedwongen gevoel, bewegen wanneer het uitkomt. Wanneer je eenmaal in die flow zit komt de behoefte om te bewegen vanzelf. Je voelt na enkele dagen dat je lichaam er weer naar vraagt. Al met al is je discipline je beste maatje!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant