Afbeelding
Wie wat bewaart....die weet wat!

Met dank aan de historische vereniging

Algemeen 233 keer gelezen

Onlangs is de Beeldbank van het Streekarchief uitgebreid met bijna 1.450 portretfoto’s. Het merendeel is omstreeks dezelfde tijd gemaakt en wel op last van de Duitse bezetter. 

In november 1940 voerde die namelijk het Persoonsbewijs in. Elke Nederlander van vijftien jaar en ouder diende zich op het gemeentehuis te melden met pasfoto’s om een legitimatiebewijs te laten maken. Lang niet iedereen had een pasfoto op voorraad, dus maakten fotografen in heel Nederland overuren om iedereen op de gevoelige plaat vast te leggen. 

In Rockanje was dat de fotograaf Kornelis Bravenboer (1896-1971). In enkele weken tijd maakte hij ruim 1.300 opnames en maakte hiermee feitelijk een momentopname van vrijwel de gehele (volwassen) bevolking van Rockanje. Achteraf gezien een unieke actie! Waarschijnlijk besefte hij dat zelf ook, want hij gooide de negatieven niet weg, zoals hij wel deed met al die andere foto’s die hij tijdens zijn leven had gemaakt. 

In 2001 schonk zijn zoon Arie de collectie negatieven aan de Historische Vereniging Westelijk Voorne. De vereniging zag direct de waarde. De negatieven werden schoongemaakt, afgedrukt en voor het eerst in 2004 tentoongesteld. Ook werden zoveel mogelijk namen achterhaald. Een enorme klus, waardoor de historische waarde van deze collectie toenam. 

Vorig jaar besloot de HVWV de negatieven over te dragen aan het Streekarchief, zodat deze veilig en onder de juiste klimaatcondities bewaard kunnen worden. Sinds kort zijn de foto’s via de Beeldbank te bekijken. Bladerend door de collectie zien we de families Van Marion, Wageveld, Van Toledo, Langendoen, Hoogvliet, Schipper en passeert een gevarieerd schouwspel aan kapsels, kleding en sieraden. Eigenlijk zou de vereniging dit in 2021 nog eens over moeten doen, voor later. Wie neemt het initiatief? 

Aart van der Houwen (aa.vander houwen@streekarchiefvp.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant