Patrick Csanyi
Patrick Csanyi MdN

Werk aan de winkel voor jongerenwerkers PUSH

Algemeen 470 keer gelezen

Westvoorne - Kim van der Wateren is al ruim vier jaar jongerenwerker voor de gemeente Westvoorne. In haar functie als jongerenwerker houdt zij zich bezig met verschillende pijlers: talentontwikkeling, present werk, online jongerenwerk en individuele coaching. 

‘Als jongerenwerker gebruik ik individuele coaching om twee redenen: om jongeren te helpen bij het oplossen van hun problemen en/of om te ondersteunen bij hun persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden’, vertelt Kim. ‘Door individueel met hen te werken, kan ik beter aansluiten bij de behoeften en specifieke situaties van de jeugd. Voorbeelden van problemen die aanleiding vormen zijn: psychosociale gezondheid, spijbelen, voortijdig schoolverlaten, werk en inkomen, moeizame relatie met opvoeders, gebrek aan huisvesting, beperkt sociaal netwerk of contact met politie/justitie. Hierbij werk ik één-op-één met een jongere en bouwen we een betekenisrelatie op, om vanuit daar de behoefte van de jongere te peilen en hem/haar te motiveren tot positieve gedragsverandering en het versterken en benutten van talenten en kwaliteiten. Samen bepalen we een doel en maken we een plan dat met stimulering, ondersteuning en facilitering van de jongerenwerker door de jongere wordt uitgevoerd. Kenmerkend voor individuele coaching is dat jongeren zelf bepalen waaraan zij willen werken. Dit betekent dat hun persoonlijke doel het doel van de individuele coaching is, waarin het vergroten van de zelfredzaamheid en hen ondersteunen bij het meedoen in de maatschappij centraal staat.’

Join Us
Stichting PUSH start in april met de methode Join Us; hierbij staat de eenzame jongere centraal. De methode helpt jongeren die het lastig vinden om contact te maken met leeftijdsgenoten. In de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne start PUSH met drie groepen: twee voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar en één voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Iedere twee weken ontmoeten de jongeren elkaar en doen ze allerlei activiteiten die ze zelf bepalen en organiseren. Denk aan gamen, films kijken, spelletjes doen of externe activiteiten. Tijdens de avonden zijn er ervaren jongerenwerkers aanwezig die de jongeren helpen met het verbeteren van hun sociale vaardigheden en het versterken van hun zelfbeeld. Heb jij een hulpvraag of wil je meer info, neem contact op via k.vanderwateren@stichting-push.nl, Instagram push_kimvdw of WhatsApp naar 06 82 31 63 45.

Buurtcoach
Patrick Csanyi is buurtcoach en JOGG-regisseur van de gemeente Westvoorne. Als buurtcoach zijn de werkzaamheden talrijk. ‘Denk bijvoorbeeld aan naschoolse activiteiten, het organiseren van Koningsspelen, maar ook verenigingsondersteuning op het gebied van sport, kunst en cultuur’, vertelt Patrick. ‘Sinds eind 2019 heeft Gemeente Westvoorne een sportakkoord. Hierin staan afspraken om meer inwoners aan het sporten en bewegen te krijgen en houden. Partners die zich hebben gekoppeld aan dit akkoord zijn bijvoorbeeld sportverenigingen, fysiotherapeuten, en het kinderdagverblijf. Sinds kort mag ik als projectcoördinator samen met Vincent en Laura van de gemeente en met lokaal sportadviseur Jorrit dit akkoord vormgeven. Naast het sportakkoord richt de gemeente zich ook op het bevorderen van de gezonde leefstijl onder jeugd. Westvoorne wil een gemeente zijn waarin een gezonde leefstijl voor jeugd de normaalste zaak van de wereld is. Vanaf 2020 is de gemeente aan de slag gegaan met de JOGG-aanpak. JOGG staat voor ‘Jongeren Op Gezond Gewicht’ en heeft als motto gezonde jeugd, gezonde toekomst. Als regisseur richt ik mij op de leeftijd t/m 12 jaar. Er staan vijf thema’s centraal: groente en fruit eten, ontbijten, lopen en fietsen naar school, water drinken en voldoende bewegen. Daarnaast kijk ik ook naar de omgeving van deze doelgroep waardoor dit steeds gezonder wordt ingericht. Op termijn hoop ik door deze beweging uit te rollen dat de jeugd gezondere keuzes maakt in het leven. Maar dit kan ik niet alleen! Als JOGG-regisseur zoek ik de samenwerking met de lokale partijen die in contact staan met het kind om hen bewust te maken van de essentie van deze beweging.’

Meer info over het sportakkoord of denkt u een rol te kunnen spelen in JOGG Westvoorne? Neem dan contact op met Patrick via p.csanyi@stichting-push.nl.

Kim van der Wateren
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant