Afbeelding
Dagboeknotities

Volksraadpleging

Algemeen 112 keer gelezen

Wat een week was het. Er bleef maar een deuntje in m’n hoofd dreinen. Een liedje van een oude cabaretière: ‘Ik vertolk, ik vertolk, de gevoelens van het volk, met m’n vlaggetje, m’n hoedje en m’n toeter.’ Hoe kwam ik daar nu aan? Het begon rond te zingen toen ik raadsvergaderingen van Brielle en Westvoorne had beluisterd over het fusieproces.

Er was commotie ontstaan over de naamgeving van de nieuwe gemeente. De werknaam was al jaren Voorne, maar nu begonnen er stemmen op te gaan om dat te veranderen in Voorne aan Zee. Dat kwam omdat het Algemeen Dagblad een enquête had gehouden onder de lezers. Een gedegen, doortimmerd onderzoek? Natuurlijk niet, dat is heel veel werk. Het AD had een balletje op gegooid in de vorm van een poll, met de vraag wat een leuke naam zou zijn voor de nieuwe gemeente. Daar kwamen allerlei creatieve reacties op en de meerderheid gaf de voorkeur aan Voorne aan Zee.

Dat is niet gek in deze tijd. We zitten ons allemaal al een jaar te pletter te vervelen achter onze laptop, dus iedere online quiz, vraag om reviews of enquête biedt een momentje van afleiding. Zelf probeerde ik bij de vraag van het AD hoeveel nieuwe namen ik binnen vijf minuten kon verzinnen (zeven). En daarna weer dóór met Teams en Zoom en al die andere ellende. Zo hadden dus nog ettelijke honderden wat onschuldig vermaak gezocht. Goeie truc van het AD. Even wat luchtigheid brengen in deze tijd met zware problemen, dan blijven de lezers je site bezoeken.

Daarna gebeurde er iets merkwaardigs. Ineens begonnen raadsleden te denken dat hier de stem van het volk had geklonken. Er begon wat rond te zoemen via Twitter, Facebook, Whatsapp en er kwamen zienswijzen binnen. Er was zelfs sprake van ‘een onderstroom’ die niet te keren zou zijn. Onrust in de tent! Al helemaal toen het AD een professor uit Nijmegen uitnodigde er ook nog eens een plasje over te doen. Hij verweet de bestuurders van de fuserende gemeenten regentengedrag als ze het volk niet wilden raadplegen.

Daar werd iedereen knap zenuwachtig van. Moest het dan toch maar Voorne aan Zee worden? De Briellenaren meenden signalen opgevangen te hebben dat de Westvoornaars al ‘om’ waren. En wat gebeurde er ondertussen in Hellevoetsluis? Wat als het straks uitliep op een ruzie van twee tegen één? Was het dat waard? Of moest het volk hierover nog officieel geraadpleegd worden?

Ik schrok ervan. Ooit was door alle betrokken partijen democratisch besloten dat zo’n raadpleging niet gehouden zou worden. Het veroorzaakt veel heisa en aan het eind van het liedje is niemand tevreden. En nu komt men zomaar terug van dat besluit? Worden wij nu ineens geregeerd door lezers van het AD plus een professor uit Nijmegen? Ik dacht dat ik om de vier jaar een stem uitbracht op een volksvertegenwoordiger om dit soort kwesties te regelen.

Wellicht is er nog een andere hoogleraar te vinden, iemand die iets wil zeggen over kwaliteit en functioneren van democratisch bestuur?

Uit de krant

Uit de krant