Afbeelding

Veel kansen in de zorg in Rijnmond

Algemeen 299 keer gelezen

In Rijnmond blijft de arbeidsmarkt in de zorg nog steeds onverminderd krap. Het aantal ontstane vacatures voor zorgfuncties groeide in 2020 met 6,5% tot 6.75%. Daarentegen kromp de totale vacaturemarkt met 11,5% als gevolg van de coronacrisis. Vooral de vraag naar verzorgenden IG en basis verpleegkundigen nam toe. Ook in 2021 is er behoefte aan nieuw zorgpersoneel. In het overzicht kansrijke beroepen van UWV zijn veel zorgberoepen opgenomen. Beroepen in welzijn zijn minder krap of zelfs ruim te noemen. De vraag voor functies in sociaal werk, jeugdzorg & kinderopvang is in 2020 vrijwel stabiel gebleven met 1.850 vacatures in 2020. In 2019 waren er 1.750 vacatures. Het aantal werkzoekenden in deze beroepsgroep is met 14,5% gestegen, waardoor de arbeidsmarkt in deze sector ruimer is dan in de zorg. Van 22 t/m 27 maart vindt de landelijke Ontdek de Zorgweek plaats, die de sector elk jaar organiseert. Verschillende initiatieven moeten tot vervulling van meer vacatures leiden. Het doel ervan is potentiële zij-instromers en herintreders te interesseren voor een baan in zorg & welzijn.

UWV publiceerde afgelopen week de barometer arbeidsmarkt Zorg, waaruit blijkt dat de spanning op deze specifieke arbeidsmarkt onverminderd groot blijft. Ook in Rijnmond is dit het geval. Er zijn dan ook volop kansen voor werkzoekenden in de zorgsector. In 2020 ontstonden er meer vacatures in Rijnmond voor beroepen in deze sector (+6,5%). Aan de andere kant was er sprake van een toename van het aantal WW-uitkeringen in de zorgsector (+11%).

Initiatieven rondom zorg in Rijnmond

UWV, gemeenten, opleiders e.a. werken samen met werkgevers in de zorg om de kloof tussen vraag en aanbod te verkleinen. Zo is er in Rotterdam het initiatief deRotterdamseZorg waarmee UWV een samenwerking heeft. Binnen deRotterdamseZorg hebben zorgorganisaties en onderwijsinstellingen de handen ineen geslagen om de toenemende personeelstekorten in de zorg het hoofd te bieden. Een ander voorbeeld is de samenwerking tussen UWV, de GGD, Olympia en gemeente Rotterdam. De GGD heeft momenteel veel vacatures voor thuismedewerkers ten behoeve van de coronatestlijn en de vaccinatielijn. Vanuit WSP Rijnmond worden kandidaten voorgesteld voor die vacatures. Er is geen specifieke achtergrond vereist. Wel zijn er strenge technische eisen ten aanzien van de beschikbare computer en de thuiswerkplek om in aanmerking te komen voor deze functie. Vanuit UWV zijn er nu 14 mensen aan de slag bij de GGD.

Nicole Kievits, rayonmanager UWV Rijnmond: ‘Juist in deze tijd zijn dit soort samenwerkingsverbanden enorm belangrijk. Met elkaar moeten we ervoor zorgen dat we de uitdagingen op de arbeidsmarkt het hoofd bieden. Veel mensen zijn door de coronacrisis hun baan verloren. Aan de andere kant, zoals bijvoorbeeld in de zorg en bij de GGD, staat men om mensen te springen. Daar liggen nu de kansen voor werkzoekenden, de zorg is een mooie sector om naar over te stappen. UWV helpt, in samenwerking met partners, de werkzoekenden om die kansen te benutten. En daarmee helpen we de werkgevers om hun capaciteitsvraagstukken op te lossen.’

WW-uitkeringen in Rijnmond

Eind februari 2021 verstrekte UWV in totaal 25.354 WW-uitkeringen in Rijnmond. Dat waren er 216 minder dan eind januari: een daling met 0,8%. Landelijk deed zich een daling voor met 0,9%. De grootste bijdrage aan de regionale daling kwam van economisch-administratieve beroepen (-90), zoals boekhoudkundig medewerkers en telefonisten & receptionisten. In vergelijking met vorig jaar steeg het aantal WW-uitkeringen in Rijnmond met 23,2%. In heel Nederland was de stijging afgelopen jaar wat minder (19,1%). Regionaal droegen de dienstverlenende beroepen het meest bij aan de toename ten opzichte van vorig jaar (+999). Vooral kelners & barpersoneel en koks lieten grote toenamen zien door de gevolgen van de coronacrisis op de horeca. Het WW-percentage (het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking) ligt in Rijnmond met 3,5% iets boven het landelijk percentage (3,1%).

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant