Afbeelding
Dagboeknotities

Professor Zwamdrift

Algemeen 110 keer gelezen

Terwijl we allemaal druk in de weer waren met het omvangrijke stembiljet om onze burgerplicht te vervullen bij de landelijke verkiezingen, gebeurde er in onze regio iets opmerkelijks. Hier werden we even geregeerd door een krant. Media hebben invloed, maar dat een poll in het Algemeen Dagblad ‘alles veranderde’ zoals de krant zelf meldde, is beangstigend.

Enerzijds kan het betekenen dat bestuurders zonder krant niet weten wat er onder de bevolking leeft. Anderzijds kan het betekenen dat een groep willekeurige krantenlezers de dienst gaat uitmaken, zoals bij de naamgeving van de nieuwe fusiegemeente. Een groep AD-lezers geeft de voorkeur aan de naam Voorne aan Zee en zoals het er nu naar uitziet krijgen ze hun zin.

Wat zegt zo’n niet-representatieve poll nu eigenlijk over ons? Ik keek eens rond in mijn eigen omgeving en hield een mini-poll, die – ik zeg het er meteen eerlijk bij – volledig onwetenschappelijk van opzet was en zeker niet de bedoeling had om ‘alles te veranderen’. Hoewel? Je weet het maar nooit hier.

Om te beginnen waren er schrikreacties. Een nieuwe naam? Hoezo? Help! Krijgen we een ander postadres? Natuurlijk niet. Als je in Zwartewaal woont, gebruik je toch ook niet de naam Brielle in je contactgegevens? En als je oude tante vraagt waar je ook alweer woont, zeg je nog steeds gewoon Tinte en niet Westvoorne. O ja. Maar wat verandert er dan eigenlijk? Wanneer komt de term ‘Voorne aan Zee’ in beeld? Alleen in officiële stukken, zoals aanslagbiljetten van gemeentelijke belastingen. En in je paspoort.

Nou, als dat alles was, dan zou het iedereen eerlijk gezegd worst wezen hoe ze de nieuwe gemeente gaan noemen. Als alles hier maar goed blijft gaan. Liefst nog wat beter, als het kan. En verder had men momenteel wel iets anders aan het hoofd.

Op dat punt aangekomen, voerde ik de Nijmeegse professor ten tonele. Voorne aan Zee, dat klinkt toch gezellig en zonnig? Goed voor het toerisme dus! Toen schrokken er pas echt een paar goed wakker. Nóg meer toeristen? Echt? Terwijl de paden in de duinen nu met die Corona – zelfs op regenachtige dagen – al zwart zien van de wandelaars? Ze zijn heus welkom hoor, maar waarom overal die fruitschillen en blikjes neermikken in ons mooie Voorne? En die loslopende honden, die ‘heus niks doen’ als je er wat van zegt, hoeveel gaan dat er worden in de toekomst?

Snel overschakelen naar een ander argument van de professor. De naam Voorne aan Zee is goed voor onze woningwaarde! Nou, daar werd niemand blij van. Huizenprijzen omhoog? Dan wordt het voor jonge gezinnen nóg moeilijker hier iets te kopen. En voor degenen die al een fijne woning bezitten, brengt het ook weinig goeds. Een stijgende WOZ-waarde betekent stijgende onroerendezaakbelasting en andere heffingen. Tenslotte is er nog de Belastingdienst voor bijvoorbeeld inkomstenbelasting (via het eigenwoningforfait), schenkbelasting en erfbelasting.

Hopelijk is de Nijmeegse professor minder goed is in toekomstvoorspellingen dan Harry Potters professor Zwamdrift.

Uit de krant

Uit de krant