De locatie zit op geringe afstand van de geplande windmolens.
De locatie zit op geringe afstand van de geplande windmolens. Foto: Dierenbescherming

Windmolens kunnen stress bij dieren veroorzaken

Algemeen 292 keer gelezen

Spijkenisse - De Dierenbescherming is niet tegen groene energievoorzieningen die bijdragen aan een duurzamer Nederland en heeft op zich geen problemen met de plannen voor het windpark dat op de Brielse Maasdijk moet verschijnen, maar de organisatie heeft wel twijfels over de plek waar molens mogelijk geplaatst gaan worden.

Het dierenopvangcentrum zit op de Markenburgweg, hemelsbreed 150 meter van de Brielse Maasdijk af en de locatie van het windpark. Peter Boertje sprak vorige week tijdens de commissie Leefomgeving zijn zorgen uit over de mogelijke gevolgen voor het dierenwelzijn, gezien de geringe afstand tot de windmolens. Er zijn diverse onderzoeken uitgevoerd naar gezondheidsschade bij mensen en er is zelfs onderzoek gedaan naar de gevolgen van windturbines op wilde dieren, maar er is weinig aandacht voor de gevolgen voor huisdieren.

Plaatsing van windmolens nabij een dierenopvangcentrum kan misschien wetenschappelijk interessant zijn, maar het kan ook schrijnende gevolgen hebben voor de dieren, afgezien van financiële schade voor beide partijen. Hoewel uit onderzoek naar de gevolgen van bromtonen niet is aangetoond dat die meer overlast geven, is wel aangetoond dat geluid gevolgen kan hebben voor de gezondheid. En dieren, met name honden en katten, zijn gevoeliger voor geluid dan mensen. Daarnaast speelt mee dat het geluid van windmolens geen constant geluid is, maar onregelmatig en onvoorspelbaar. De dieren in het opvangcentrum ervaren al veel stress en ongemak en een onregelmatig geluidspatroon kan de stress verhogen. Voor hen is regelmaat en een duidelijke structuur juist belangrijk, zowel in de binnen- als in de buitenruimte. Boertje vraagt het college dan ook om de plannen voor het windpark te overwegen zodat er een windpark kan komen dat bijdraagt aan een groen en diervriendelijk Nissewaard, zonder geëxperimenteer op de dieren. Want hoewel hij het niet kan bevestigen, verwacht hij wel dat Anita Verwey (PVV) gelijk heeft als ze stelt dat de extra stress waar dieren mee te maken gaan krijgen, mogelijk leidt tot het niet kunnen herplaatsen van de dieren. ‘Iedere prikkel is een mogelijk risco.’ Het pleidooi van Boertje stelt Kim van de Kant (LieverLinks) voor een dilemma. Ze is voor schone energie, maar nu blijkt dat niet alleen mensen maar ook dieren last hebben van windmolens, vraagt ze zich af of Nissewaard dit wel moet willen. Van de Kant weet dat er onderzoek gedaan wordt naar de vleugelslagen van kolibri’s om te zien of met die kennis de windmolens stiller gemaakt kunnen worden. Ze wil dan ook weten of die onderzoeken meegenomen worden, wat wethouder Bal bevestigt. ‘Alle onderzoeken die er zijn worden meegenomen en er zal zorgvuldig naar gekeken worden maar we moeten daarnaast wel rekening houden met de wet- en regelgeving.’

Wethouder Bal geeft aan dat de onderzoeken die er zijn meegenomen worden en dat er zorgvuldig gekeken zal worden maar er moet wel rekening gehouden worden met wet- en regelgeving. Hij adviseert de dierenbescherming om zich aan te sluiten bij het omgevingsadviesraad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant