Afbeelding

Ondanks crisis nog steeds kansen in Rijnmond

Algemeen 183 keer gelezen

De website werk.nl/arbeidsmarktinformatie is vernieuwd. Het is nu gemakkelijker om de werkgelegenheid voor de regio Rijnmond te bekijken, bijvoorbeeld hoeveel vacatures er zijn en hoeveel ontslagaanvragen er zijn ingediend door werkgevers. Ook geeft UWV inzicht in de ontwikkeling in sectoren en in welke beroepen er de beste kansen zijn op werk. Vandaag is ook het werkgeversonderzoek verschenen.

Door de coronasituatie daalde het aantal werknemersbanen in Rijnmond met 10.300 tot 621.500. Er zijn nog steeds goede kansen op werk in de techniek, zorg en openbaar bestuur. Maar ook het aantal banen in de ICT groeide in het laatste jaar. Uit landelijk onderzoek van UWV blijkt dat in 2020 één op de drie ontstane vacatures volgens werkgevers moeilijk vervulbaar zijn. Voor 2021 verwachten werkgevers vooral moeite te hebben met het vinden van vakmensen en minder behoefte te hebben aan administratief medewerkers. Al deze inzichten en meer zijn terug te vinden op de vernieuwde UWV-arbeidsmarktinformatiewebsite.

Jacqueline Toxopeus, UWV arbeidsmarktadviseur Rijnmond: ‘Bij verschillende partijen is een steeds grotere behoefte aan overzichtelijke en gebruiksvriendelijke informatie over de arbeidsmarkt. Het afgelopen jaar volgden de ontwikkelingen, zoals de oplopende werkloosheid en de invloed van de noodmaatregelen, elkaar in snel tempo op. Met de lancering van de vernieuwde arbeidsmarktinformatie website voorziet UWV in de ontstane informatiebehoefte. Externe partijen kunnen nu goed op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de arbeidsmarkt per arbeidsmarktregio en kunnen zelfs eigen rapporten maken via de interactieve dashboards. De website biedt een goede ondersteuning voor de vaststelling van (regionaal) arbeidsmarktbeleid.’

Werkgelegenheid in Rijnmond hard geraakt door corona-uitbraak

Door corona daalde in 2020 het aantal werknemersbanen met 96.000 in totaal. UWV toont voor alle 35 arbeidsmarktregio’s van Nederland hoe de ontwikkeling van de werkgelegenheid eruit ziet. In Rijnmond daalde het aantal werknemersbanen met 10.300 tot 621.500. Er zijn nog steeds goede kansen op werk in de techniek en de zorg. Daarnaast groeide het aantal banen in ICT en openbaar bestuur. Onder kansrijke beroepen in de regio vallen onder meer: elektriciens, loodgieters, monteurs industriële machines en installaties, algemeen verpleegkundigen, verzorgenden ig en systeemontwerpers en analisten ICT-systemen.

Vakmensen blijven schaars

Uit het werkgeversonderzoek blijkt dat gemiddeld een derde van de ontstane vacatures sinds de start van de coronacrisis moeilijk vervulbaar is. UWV vroeg in het najaar van 2020 aan 2.800 werkgevers wat hun verwachtingen zijn voor het komende jaar. Werkgevers houden nog steeds rekening met wervingsproblemen voor bepaalde functies. Zij noemen vooral beroepen waarvoor vacatures ook de afgelopen jaren al moeilijk vervulbaar waren. Het gaat dan bijvoorbeeld om vakmensen in de techniek, de zorg, hoger opgeleide professionals in de ICT of op financieel gebied, en om docenten in het onderwijs.

Administratief medewerkers nog steeds kwetsbaar

Werkgevers noemen vooral administratief medewerker als beroep waarvoor zij het komend jaar minder vraag verwachten. Dit geldt in de volle breedte van de arbeidsmarkt. Daarnaast denken werkgevers dat er in 2021 minder vraag zal zijn naar bijvoorbeeld kassamedewerkers, bus- en touringcarchauffeurs en evenementmedewerkers.

Via dashboard meer inzichten over de arbeidsmarktregio

Op de vernieuwde site zijn er in totaal negen interactieve dashboards die een actueel beeld geven over de arbeidsmarkt. Er zijn dashboards over de ontwikkeling van het aantal WW-uitkeringen, het aantal vacatures, het aantal geregistreerde werkzoekenden en de spanning op de arbeidsmarkt. Ook de voortgang van de Banenafspraak en het aantal gerealiseerde beschutte werkplekken is terug te zien. Net als het aantal toegekende NOW-aanvragen.

De website werk.nl/arbeidsmarktinformatie en de dashboards zijn ontwikkeld in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Programmaraad, VNG, SBB en vertegenwoordigers uit verschillende arbeidsmarktregio’s.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant