Afbeelding
Dagboeknotities

1 april-tradities

Algemeen 128 keer gelezen

Wat jammer dat Brielle alweer niet op de traditionele wijze 1 april kon vieren. Er was een leuke, aangepaste versie, maar we willen natuurlijk gewoon het volledige, spetterende, bruisende feestgewoel. Het voelde als een gemis.

Wat we gelukkig niet hoefden te missen was die andere, mooie traditie: de 1 april-grap. De hele dag konden we naar een kamerdebat kijken over minimaal drie politici, die de week ervoor gesproken hadden over de toekomstige positie van Pieter Omtzigt, maar tot na middernacht volhielden dat ze zich dat gesprek niet meer konden herinneren. Haha, 1-april, dacht ik. Iedereen trapte erin. Niemand die even in zijn agenda of op de kalender keek. Geweldig goeie act.

Dezelfde dag was er nog zo’n mop. We zitten nog steeds in de sores van de pandemie. Oplopende besmettingen, overvolle ziekenhuizen, trage vaccinatiecampagne, het zit allemaal niet mee. Des te mooier was het nieuws dat er sinds kort zelftesten te krijgen zijn bij apotheken en drogisterijen. Fijn! Dan hoef je niet meer eindeloos aan de telefoon te hangen voor een afspraak bij een testlocatie. Je hoeft niet meer met je snotterige hoofd en gammele lijf in de rij te staan en een wildvreemde in je keel en neus te laten raggen. Je hoeft niet meer die dagenlange spanning te verdragen van zou het nou wél of zou het nou géén positieve uitslag zijn. En je hoeft niet meer in quarantaine te zitten tot die uitslag binnen is.

Hoera, dat is allemaal verleden tijd! Even zelf het stokje in je neus rondpeuteren en hopla, je weet waar je aan toe bent. Toen las ik de bijsluiter:

De uitslag van een zelftest is minder nauwkeurig dan wanneer een professional de test afneemt. Zelftesten kunnen daarom niet gebruikt worden als men:

- coronaklachten heeft;
- dicht bij iemand met corona was;
- terugkeert uit een hoog-risicogebied;
- behoort tot een risicogroep;
- werkt met of mantelzorger is van kwetsbare personen.

Ja, toen begreep ik het natuurlijk meteen: 1 april, bijna ingetrapt! Nu ging iedereen die het niet zo snel doorhad, bellen met de GGD. Hallo, even een vraagje: wanneer kan ik die zelftest dan wél gebruiken? Dat werd lachen voor al die GGD-medewerkers!

Maar wacht eens even… Die GGD’ers zaten toch al tot over hun oren in het werk? Die hadden toch al moeite zat om alle aanvragen voor vaccinaties in te plannen? Die kon je toch niet lastigvallen met zo’n grap? En drogisterijen en apothekers zaten vast ook niet te wachten op allerlei vragen. Huisartsen ook niet. Het onderwerp is toch veel te ernstig om een 1 april-grap mee uit te halen?

Ik begon te twijfelen. Las het lijstje nog eens door. Nee, serieus kon dit natuurlijk niet wezen. Maar wat dan? Er zat maar één ding op: even natrekken. En wat bleek? Niks geen grappenmakerij. Dit was een officieel persbericht van de Rijksoverheid.

Kijk zelf maar even of u nu wilt lachen of huilen.

Uit de krant

Uit de krant