Afbeelding
Wie wat bewaart....die weet wat!

Bossu in Zwartewaal

Algemeen 206 keer gelezen

Sinds enkele weken staat er in Zwartewaal, aan het einde van de haven, tegen de Dam, een informatiebord. Het vestigt de aandacht op Maximiliaan, graaf van Bossu (1542-1578). Bossu is één van de tragische figuren uit de Opstand. In eerste instantie bleef hij als stadhouder de koning trouw en trachtte hij de opstand te onderdrukken. Later sloot hij zich aan bij de Geuzen en versloeg hij de Spanjaarden in de Slag bij Rijmenam waar ruim 35.000 man tegenover elkaar stonden. In april 1572 stond hij nog aan de zijde van de koning en had hij de leiding over de poging om Brielle te ontzetten nadat de Geuzen de stad hadden veroverd en in de as dreigden te leggen. 

Op 5 april vond bij de Bernisse een invasie plaats van Spaanse soldaten die vervolgens oprukten naar het bezette Brielle. De dam in de Holle Mare was van strategisch belang. Een voorhoede ging daarom in Zwartewaal aan land om hier een bruggenhoofd te veroveren. Enkele uren later volgde de hoofdmacht. Bossu had ervoor gezorgd dat er vanuit Rotterdam proviand in Zwartewaal was geleverd. Na gegeten te hebben en krijgsraad te hebben gehouden werd de aanval op Brielle ingezet. 

De uitkomst is bekend; de Spanjaarden moesten zich terugtrekken en vonden hun schepen in de Bernisse vernietigd zodat zij uiteindelijk te voet via Hekelingen, de Hoekse Waard en Dordrecht naar Rotterdam moesten gaan. Bossu zelf bleef achter in Zwartewaal en vertrok pas naar Rotterdam toen ook de soldaten daar aankwamen. Het getuigt van durf dat hij al die tijd in het zicht van de vijand in Zwartewaal bleef. Hij overleed te vroeg om zijn naam als vrijheidsstrijder te vestigen en heeft daardoor ten onrechte weinig bekendheid. Het informatiebord is een eerste aanzet.

Aart van der Houwen (aa.vander houwen@streekarchiefvp.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant