Afbeelding

PSV Voorne Putten stimuleert jonge paardensport

Algemeen 382 keer gelezen

Zwarte stier, forse gans, houten hek en felgekleurde gekleurde balken... Wie afgelopen weekend langs de Kerkweg reed bij PSV Voorne Putten, vroeg zich vast af wat die vreemde attributen daar midden in de rijbaan deden. Dit was voor twee volle dagen Working Equitation, onder strikte naleving van de Corona-regels!

Bij Working Equitation (WE) moet je denken aan een speelse, fijne samenwerking tussen mens en paard bij het werken met runderen. Het is een combinatie van dressuur én behendig te paard allerlei obstakels passeren, zoals hekken openen en sluiten, ringsteken tot een rund uit de kudde drijven. Veel afwisseling dus. WE is er voor iedere ruiter-paard combinatie. Wat voor soort of type paard je hebt, of niveau je rijdt, dat maakt niet uit. Plezier voor mens en dier en groeien in de samenwerking staat voorop. Tijdens wedstrijden is de jury hier heel streng op!

Twee dagen clinic
Het weekend van 15 en 16 mei was Henri Jacobsen weer in Rockanje om 25 combinaties deskundig door de trail heen te loodsen. Henry is van oorsprong een enthousiaste dressuurruiter die als ruiter én als jurylid inmiddels ook zijn sporen heeft verdiend in de Working Equitation. Staat Henry op het programma, dan is de clinic gegarandeerd snel vol. Vandaar dat Paardensportvereniging Voorne Putten besloot twee clinic dagen te organiseren. Om aan de grote behoefte tegemoet te komen, zal de vereniging - zodra het kan - maandelijks WE clinics organiseren. Interesse? Houd de FB pagina en website van PSV Voorne Putten in de gaten! psvvoorneputten.nl

3 en 4 juli op internationaal niveau
Ook het weekend van 3 en 4 juli zal PSV Voorne Putten in het teken staan van Working Equitation. Leden van de Nederlandse WE organisatie komen dan voor een van hun speciale trainingsdagen naar Rockanje. Er komen dan ook combinaties trainen in Rockanje die al aardig wat internationale ervaring hebben.

Working Equitation wedstrijden worden over de hele wereld gereden. De WAWE (World Association for Working Equitation) fungeert hierbij als internationale overkoepelende organisatie. Binnen Nederland is de WEH (Working Equitation Holland) als enige vereniging aangesloten bij de WAWE. Naast de WAWE is de FITE een internationale overkoepelende organisatie voor de meer traditionele working equitation. In Nederland worden door de TREC-club Nederland FITE wedstrijden georganiseerd. Je herkent ze aan de naam TWE; traditionele working equitation.

Traditioneel karakter
Working Equitation is ontstaan in Zuid Europa vanuit het traditionele werken met runderen in landen als Portugal, Frankrijk Italië en Spanje. Inmiddels is het wereldwijd een serieuze wedstrijdsport, waarin ruiter en paard in vier verschillende wedstrijdonderdelen hun niveau van dressuurafrichting tonen. Als wedstrijdkleding kiest de ruiter vaak voor mooie gedekte kleuren omdat de uitrusting oorspronkelijk geschikt moest zijn voor het werk tussen en met vee op {stoffig} land. Onopvallende, gedekte kleuren zijn daarvoor het meeste geschikt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant