Afbeelding

Doet u mee met de huiszwaluwtelling in onze regio?

Algemeen 216 keer gelezen

Regio - De Natuurvereniging Hollandse Delta heeft voor 2021 de huiszwaluw tot soort van het jaar verkozen. De vogelwerkgroep van onze vereniging inventariseert het aantal broedende paartjes huiszwaluw elke vijf jaar. Dat gebeurt eilanddekkend, dat wil zeggen dat heel Voorne-Putten en Rozenburg wordt geteld.

Daarbij is de hulp van het publiek van groot belang, omdat u als bewoner uw omgeving het beste kent en misschien zelfs de trotse ‘bezitter’ bent van één of enkele nesten.

De huiszwaluw overwintert, net als vele andere trekvogels, in tropisch Afrika. Eind maart, begin april zijn de eerste vogels weer terug in Nederland verschenen. Huiszwaluwen zijn typische overwegend huis en/ of boerderij gebonden vogels. Ook kunnen zwaluwtillen, sluizen, gemalen en bruggen, geschikte broedlocaties bieden.

De kommetjes, die zij meestal onder overstekken van huizen en andere gebouwen bouwen van modder, klei en leem uit de omgeving, worden jaarlijks door de vogels zelf onderhouden. Ook kunstnesten voldoen, al kan het soms enkele jaren duren voordat deze in gebruik genomen worden.

Het voedsel bestaat voornamelijk uit kleine insecten die ze in de vlucht vangen. Daar vliegen ze soms best ver voor.

Deze zwaluwen hebben een metaal-blauwachtige kleur op de kop, rug en staart, vuilbruine puntige vleugels, een bijna smetteloos witte keel en buik, een witte stuit (dit is het deel aan de bovenzijde aan de basis van de staart), korte zwarte pootjes en een korte brede zwarte snavel.

Die witte vlek op de stuit is in de vlucht een duidelijk en prachtig kenmerk voor deze behendige vlieger. Ze hebben een kort en krachtig ‘prrrt’ roepje in de vlucht.

In de periode van half mei tot half augustus kunnen de vogels bezig zijn met nestbouw, eieren leggen, broeden en voeren van de jongen. Meestal leggen ze 4-5 eieren, de broedduur bedraagt 13-16 dagen en de nestjongenperiode bedraagt 23-30 dagen. Ze kunnen tot twee broedsel per jaar hebben, afhankelijk van de omstandigheden, zoals conditie van de vogels, voedselaanbod en het weer.

Wilt u meedoen?

Dat kan natuurlijk! Probeert u in de periode tot 15 augustus de nesten te lokaliseren. Het adres en het aantal bewoonde nesten (te zien aan in- en uitvliegende vogels) kunt u doorgeven aan onderstaand e-mailadres. Als u jongen uit de nestopening ziet kijken, dan zouden wij dat ook graag van u willen weten. Misschien ziet u zelfs hoeveel het er zijn.

LET OP: soms kunnen nesten worden bezet door huismussen, vaak zijn dan strootjes en/ of veertjes in de nestopening zichtbaar.

Voor de duidelijkheid, de adressen worden niet verspreid in publicaties en blijven puur in hun archief voor vervolgonderzoeken. Uiteraard mag u ook de locatie aan hen doorgeven (via onderstaand e-mailadres), zodat zij zelf één en ander kunnen observeren en noteren. 

Deze vorm van burgerwetenschap kan het werk van de vrijwillige tellers goed ondersteunen. Door deze manier van samenwerken hopen zij een duidelijker beeld te krijgen van de aanwezige huiszwaluwen in onze regio.

Zij hopen op veel meldingen van u en dat u het leuk vindt om deel te nemen aan deze telling!

Het project wordt gecoördineerd door Jos Schreiner. Waarnemingen kunnen aan hem doorgegeven worden via huiszwaluwen@ziggo.nl.

(Bronvermelding www.Sovon.nl - ‘Zoek een vogel’).

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant