Afbeelding
Dagboeknotities

Vacature burgemeester

Algemeen 179 keer gelezen

Er is een vacature voor burgemeester. Niet zo maar een burgemeester, maar een buitengewoon burgemeester: Klimaatburgemeester. Eerlijk gezegd verwacht ik vandaag of morgen wel een headhunter aan de telefoon. Want voor zo’n functie moet je mij hebben uiteraard.

Hoewel ik wel wat vraagtekens heb bij de profielschets. Men zoekt ‘iemand die zich inzet voor een beter klimaat door zijn eigen levensstijl aan te passen’. Ja, dáármee gaan we de oorlog natuurlijk niet winnen. Het idee is dat je dan anderen zou inspireren tot navolging. Dat soort dingen dachten we in de jaren zestig van de vorige eeuw ook. Nou, je ziet wat het ons gebracht heeft.

Nee, wat we nodig hebben is een straffe hand. Niks geen inspiratie, maar keiharde wetten en regels. Anders wordt het niks, blijft het gerommel in de marge. Met ludieke acties, praatgroepen en burgerparticipatie redden we het niet. Dat is leuk in vredestijd, maar nu moeten we een serieuze strijd aangaan. Democratische processen werken enorm vertragend. Kies mij als burgemeester en ik zal regeren als een dictator.

Of ik dan niks meer te maken heb met anderen, raadsleden bijvoorbeeld? Nee, daar zal ik me geen bal van aantrekken. Ik ga over de portefeuille veiligheid en dat is waar het nu om draait. Want waarmee worden we bedreigd? Met opwarming van de aardbol. En die heeft als gevolgen: stijging van de zeespiegel, meer extreme regenval, meer extreme hittegolven.

En we hoeven maar even aan de toekomstige naam van onze gemeente te denken en de schrik slaat ons om het hart: Voorne aan Zee. Dan komt het ineens wel érg dichtbij, dat stijgende water. Voor het moment ziet alles er nog gunstig uit. De riviermonding is aan het verzanden, waardoor zich een natuurlijke waterkering voor onze kust aan het vormen is. Een soort waddengebied. Maar let op, dat zal niet zo blijven. Dat wordt binnenkort vast weggebaggerd.

Wat te doen? Met de watersnood van deze maand nog op het netvlies, denkt u: eerst mijn verzekeringspolis maar eens nakijken op de paragraaf waterschade. Daar ga je al. Waterschade door zeewater is niet gedekt. Dat hebben wij weer met ons Voorne aan Zee. Het klonk zo gezellig, maar dat vergeet je wel als de branding door je keuken klotst.

Wat we dus moeten doen, is zorgen dat de zee niet stijgt. Ophouden met het opwarmen van de aardkloot. Mijn eerste maatregelen om dat voor elkaar te krijgen: u mag uw woning tot maximaal achttien graden verwarmen. Bij overtreding wordt u van het gas afgesloten. Warm douchen wordt verboden. Ga maar lekker in zee zwemmen, daar woon je immers vlakbij.

En in het gemeentehuis? Daar gaat de kachel helemaal uit zodra ik Klimaatburgemeester ben. Alle ambtenaren dragen van oktober tot april verplicht een trui. En niet zo’n flodderig gevalletje, nee een degelijke, liefst handgebreide, dikke trui. Dat, gecombineerd met stevig doorwerken, zal ons best warm houden.

Maar als dit niet voldoende helpt? Heeft de Klimaatburgemeester dan nog meer pijlen op zijn boog? Reken maar! Wordt vervolgd.

Uit de krant