Afbeelding
Dagboeknotities

Wappies

Algemeen 91 keer gelezen

Wat doen we met de wappies? Dat is de vraag die je nu steeds meer gaat horen. Na anderhalf jaar komt het openbare leven weer op gang en moeten we opnieuw uitvinden hoe we met elkaar omgaan.

Wie zijn eigenlijk die wappies? In het dagelijks spraakgebruik worden daarmee mensen aangeduid die zich niet laten vaccineren. Jammer, want met die term worden ze belachelijk gemaakt en dat helpt de discussie niet op gang. En we moeten met elkaar in gesprek om er samen uit te komen. Mogen ongevaccineerden toegelaten worden tot restaurants, bioscopen, cursussen, het verenigingsleven, medische beroepen? Moeten ze bij opname in het ziekenhuis met corona de kosten zelf betalen? Moeten ze bij drukte in de ziekenhuizen voorrang geven aan niet-Covidpatiënten? Of moeten ze nog zoveel mogelijk overgehaald worden om hun vaccinatie toch te nemen? Dat laatste heeft de voorkeur van de overheid en gezondheidsdiensten.

Maar hoe moet dat aangepakt worden? De ene ongevaccineerde is de andere niet. Mensen die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden, zijn extra kwetsbaar en worden daarbij nog eens vol onbegrip benaderd. Deze groep verdient het juist om te kunnen leven in een omgeving met een hoge vaccinatiegraad. Die vaccinatiegraad is in Brielle en Westvoorne niet slecht, rond de tachtig procent. Dat betekent wel dat nog steeds twee van de tien mensen met wie je contact hebt niet gevaccineerd zijn. Wie zijn dat? Landelijk onderzoek laat zien dat het gaat om de volgende groepen: mensen met een migratieachtergrond, bewoners van de Bible-belt, jongeren tot 35 jaar en ‘andersdenkenden’.

Psychologen stellen dat je iedere groep op een andere manier moet benaderen. We wonen hier niet in de Bible-belt en we hebben weinig inwoners met een migratieachtergrond. Blijven over de jongeren en de andersdenkenden. Het idee is dat je jongeren naar de vaccinatiestraat kunt lokken met een beloning. Dat concept heeft minister De Jonge overhaast ingezet met de actie ‘Dansen met Janssen’. Gigantisch stom, met veel financiële en gezondheidsschade. Nog erger is wellicht dat het de zoveelste klungelactie van de overheid was in de bestrijding van de pandemie, waardoor het vertrouwen in de overheidsmaatregelen een dieptepunt bereikte.

En dat is nou net voeding voor andersdenkenden. Ze vertrouwen de overheid niet. Niet gek, want er was meer aan de hand dan het hap-snap Coronabeleid. Denk alleen aan de toeslagenaffaire, de liegende premier, de eindeloos leuterende politici terwijl er ernstige problemen op de agenda staan. Andersdenkenden moeten overtuigd worden met goede argumenten. Onmogelijk voor een overheid met gebrek aan geloofwaardigheid. Amerikanen hebben een flink gebrek aan vertrouwen in hun overheid. We zien wat daar gebeurt. Lage vaccinatiebereidheid, overvolle ziekenhuizen, hoge sterftecijfers, invoering van verplichte vaccinatie. De Deense overheid geniet juist groot vertrouwen. Ze nam duidelijke maatregelen, waaronder een snelle en harde lockdown, gevolgd door een succesvolle vaccinatiecampagne. Resultaat: een samenleving die weer functioneert.

Uit de krant