Molen Oostvoorne hoopt ook u te mogen ontmoeten op één van de draaidagen!
Molen Oostvoorne hoopt ook u te mogen ontmoeten op één van de draaidagen!

Molen Oostvoorne viert haar tweehonderdste Verjaardag

Algemeen 197 keer gelezen

Vrijdagavond 10 september heeft molen Oostvoorne haar verjaardag gevierd. De vrienden van de molen waren op het feest aanwezig.

Zij genoten van de jarige die in feesttooi lekker draaide op het matige windje. Voor het feit dat de molen nog draait, werden er diverse woorden van dank uitgesproken. Dank aan de familie Arkenbout die de molen in 1821 de start van zijn arbeidzame 200 jaren hebben gegeven. Zij hebben de molen drie generaties lang bemalen tot 1900.

Daarna heeft de Pleun van Toledo de molen overgenomen en tegelijk de bouw van de machinale maalderij gerealiseerd. Hierdoor was er ook bij weinig wind voldoende omzet om ook de molen in functie te houden.
Schoonzoon Gerrit Klok volgde hem tot 1972 als molenaar op. Veevoederhandel Klok gebruikte de windmolen tussen nog tussen 1925 en 1950. Daarna werd uitsluitend mechanisch gemalen. Tussen 1964 en 1966 kreeg de molen nog een opknapbeurt. Echter draaien kon deze op dat moment al niet meer. Aan het eind van de jaren ‘90 verkeerde de molen in een zeer vervallen staat. Tenslotte heeft de familie Borst de molen gekocht en weer volledig in volle glorie hersteld. Nu de molen weer maalvaardig is wordt de molen door stichting S.T.O.R.M. beheerd.

Dank aan al deze personen die de 200 jaren ‘Molen Oostvoorne’ mogelijk hebben gemaakt!

Na de woorden van welkom trakteerde de jarige haar vrienden op een heerlijk buffet. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant