Afbeelding

Vaak onterechte kosten en vreemde voorwaarden bij afsluiten huurcontract

Algemeen 317 keer gelezen


Huurders in de commerciële huursector worden vaak geconfronteerd met onterechte extra kosten én vreemde bepalingen bij het aangaan van een huurcontract. Dat blijkt uit onderzoek van Panelclix in opdracht van de Woonbond.

De Woonbond biedt daarom vanaf vandaag een huurcontract-check aan waarmee huurders kunnen zien of hun huurcontract wel deugt. Maar liefst 58% van de huurders geeft aan tegen onterechte kosten aan te lopen. Dat gaat het vaakst om contract- of administratiekosten (52,5%), op de voet gevolgd door sleutelgeld (20,9%) en verhuurkosten (19,3%).

“Het gebeurt aan de lopende band dat huisbazen huurders opzadelen met extra kosten bij het tekenen van een contract. Maar dat mag niet,” zegt Marcel Trip van de Woonbond. “De rechter ziet het in rekening brengen van extra kosten bij de verhuur van een woning, waar geen noemenswaardige dienst tegenover staat, als een ‘onredelijk voordeel’. Huurders kunnen deze kosten daarom vaak terugvorderen.” 

Daarnaast lopen veel huurders tegen voorwaarden aan die helemaal niet door de verhuurder gesteld mogen worden. Maar liefst 80% van de huurders meldde dit. Denk daarbij aan een verbod op huisdieren, een samenwoonverbod, een boorverbod of een streng voorschrift over de kleuren waarin een woning geschilderd mag worden. Ook een verbod om naar de onafhankelijke geschilbeslechter bij huurgeschillen (de huurcommissie) te stappen staat vaak opgenomen in een huurcontract. 

De Woonbond wijst huurders erop dat de Nederlandse wet vrijwel altijd boven het huurcontract staat. Je hoeft je dus niet aan alle vreemde bepalingen te houden, die misschien in je contract staan. Ook is het vaak mogelijk onterechte kosten terug te vorderen. Huurders met vragen over hun huurcontract, of woningzoekers die binnenkort een contract tekenen kunnen terecht bij de huurcontractcheck van de Woonbond.

Link naar huurcontract-check: woonbond.nl/huurcontract-check

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant