Afbeelding
Dagboeknotities

Zekerweters

Algemeen 85 keer gelezen

Nog niet zo lang geleden dachten we dat de ongevaccineerden nog wel over de brug zouden komen. Het zou gaan om twijfelaars, weifelaars, mensen die allerlei vraagtekens hadden bij het vaccin. Wat betere voorlichting organiseren en het probleem zou opgelost zijn.

Inmiddels weten we beter. Er is een groep die niet twijfelt of weifelt, maar het zéker weet: Corona is een vervelend griepje, waarvan de ernst extreem overdreven wordt. De ziekenhuizen lagen echt niet zo vol als beweerd wordt. Of ze lagen misschien wel vol, maar dat kwam heus meer voor. Die zorgmedewerkers zeiken zomaar wat. Ze gingen zelfs staken!

De zekerweters weten alles zo goed, dat ze niet op het oordeel van deskundigen hoeven af te gaan. Ze weten immers alles zelf al. Bijvoorbeeld over de oversterfte door Corona. Die bestaat helemaal niet. Ja, het Centraal Bureau voor de Statistiek kan het mooi laten zien in een grafiek. Maar dat zijn statistici. Ook maar gewoon mensen met een mening, toch? Iedereen kan op de achterkant van een bierviltje uitrekenen dat ze het mis hebben.

En de toestand in het buitenland, wat zeggen de zekerweters daarvan? De gigantische problemen in Italië, de VS, India, Brazilië door oversterfte aan Corona? Allemaal bangmakerij door de media. Ze kunnen je wel van alles vertellen. Het beste kun je geen kranten lezen en geen documentaires of journaal kijken. Daar raak je maar van in de war, dan kun je niet meer zelfstandig nadenken.

Want zelf nadenken, daar zijn de zekerweters dol op. Bijvoorbeeld over de werking van vaccins. Waarom zou je daarover iets aan epidemiologen of virologen vragen? Ja, het zijn wetenschappers. Maar die maken ook fouten hè? Bovendien hoef je maar even op Twitter te kijken en je weet wat die lui in je arm willen spuiten: troep! En troep willen de zekerweters niet in hun lijf. Daarom slikken ze ook nooit pijnstillers, slaappillen, bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers, maagzuurremmers of antidepressiva. Daar zijn ze héél kritisch op. En uiteraard mijden ze alcohol, sigaretten, BBQ, zonnebaden, houtkachels enzovoort. Hun lichaam, daar zijn ze uiterst voorzichtig mee. Komen ze onverhoopt in een ziekenhuis terecht, dan accepteren ze nooit een pilletje of een infuus. Ze weten immers niet wat erin zit. Dat moeten ze eerst zelf onderzoeken. Met een spoedoperatie kan dat nogal eens lastig zijn. Want dan willen die gekke chirurgen dat ze onder narcose gebracht worden. Ik snap best dat ze dat niet willen. Een tante van me is onlangs nog behoorlijk misselijk geweest van zo’n narcose. Altijd weigeren dus, die rotzooi.

U merkt wel: ik ben jaloers op de zekerweters. Ze hebben niemand nodig. Ze hoeven nooit op de kennis van anderen af te gaan. Ze onderzoeken alles zelf. En toch houden ze tijd over om leuke dingen te doen. Op pannen slaan op het Binnenhof. Interessante discussies met BOA’s. Gezellig samen voor een restaurant gaan liggen. Fijne geschiedenisboeken lezen over de Tweede Wereldoorlog en dan slimme paralellen trekken met de huidige tijd.

Het leven kan zo simpel zijn.

Uit de krant