Afbeelding

Vijf jaar welzijnswerk voor zeevarenden

Algemeen 138 keer gelezen

Oostvoorne - Afgelopen donderdagavond, 7 oktober, was het druk bij Murphy’s station. De vrijwilligers van ISC The Bridge vierden het 5 jarig bestaan van het zeemanshuis.

Hoewel de werkzaamheden door Covid iets verschoven zijn, hebben de ruim 30 vrijwilligers hun handen vol aan het ondersteunen van de zeevarenden in de grootste haven van Europa. Voor Covid werden de zeevarenden allemaal opgehaald voor een bezoek aan het zeemanshuis en de mooie gemeente. Boodschappen doen bij de plaatselijke supermarkt, een biertje drinken op een terras of even wandelen in het bos.

Door Covid mogen de meeste zeevarenden echter nog steeds niet van boord. Tijdens het hoogtepunt van de crisis zaten 400.000 zeevarenden “gevangen” op hun schip. De vrijwilligers van ISC The Bridge kwamen schrijnende gevallen tegen die zelfs 17 maanden aan boord zaten zonder ook maar één voet aan wal gezet te hebben.

Gelukkig kunnen de vrijwilligers volop ondersteunen door hun scheepsbezoeken. Soms met hulp door het brengen naar een tand(arts). Maar meestal door het voorzien in dagelijkse behoeften. Er worden telefoonkaarten geleverd, zodat er contact opgenomen kan worden met het thuisfront. Ook worden er boodschappen gedaan bij de lokale supermarkt en afgeleverd aan boord. Zeevarenden weten The Bridge ook te vinden als afleveradres voor hun internetbestelling. Wanneer ze dan de haven aan doen, wordt hun bestelling aan boord gebracht.

Langzaam begint het aantal bezoekers aan het zeemanshuis ook weer toe te nemen. In de Rotterdamse haven kunnen de zeevarenden gevaccineerd worden waardoor ze weer een stukje vrijheid terugkrijgen. ISC The Bridge ondersteunt ook hierin.

Met de dag van de zeevarenden of met de kerst worden goodiebags uitgedeeld. Dat het dankbaar werk is blijkt uit het feit dat de vrijwilligers regelmatig worden uitgenodigd om mee te eten aan boord. Veel vrijwilligers hebben een maritieme achtergrond, maar zeker niet iedereen. De mannen en vrouwen in de leeftijd van 45-85 jaar vinden het fijn om anderen te helpen.

Vind je het ook leuk om te helpen, meld je aan als vrijwilliger!

Ze kunnen niet alleen chauffeurs gebruiken, maar juist ook vrijwilligers die de zeevarenden welkom heten in het zeemanshuis in Oostvoorne, hen wegwijs maken in de gemeente of gewoon een praatje aangaan.

Loop eens binnen tussen 14:40 en 18:00

ISC The Bridge
Burg Letteweg 30
3233 AG Oostvoorne

Of neem contact op met de coördinator : 06-57411375

Uit de krant

Uit de krant