Burgemeester De Jong en wethouder De Graad- foto AR Radings
Burgemeester De Jong en wethouder De Graad- foto AR Radings

Fusillade Leendert van der Meer herdacht

Algemeen 442 keer gelezen

Oostvoorne - Op maandag 11 oktober werd herdacht dat de evangelist Leendert van der Meer werd gefusilleerd door de Duitse bezetter.

Na het herdenkingsjaar 75 jaar Vrijheid in 2020 bleek er behoefte te zijn aan een herdenking van deze gebeurtenis. Daar wilden de gemeente en Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers graag gehoor aan geven. De herdenking vond maandag plaats aan de C. Sipkesslag in Oostvoorne. Op deze plek werd hij op die woensdag in oktober 1944 gefusilleerd.

Om deze gebeurtenis te herdenken legden o.a. burgemeester De Jong en betrokkenen bloemen op de plek waar de fusillade plaatsvond. Ook was er een toespraak. 

Leendert van der Meer
Leendert van der Meer werd geboren op 16 februari 1890. Hij woonde in Oostvoorne en was getrouwd met Apollonia Kroes. Het echtpaar had drie kinderen.

Hij was evangelist en Nederlands Hervormd. Hij was lid van het verzet en volgens Het Grote Gebod (het gedenkboek van het verzet in Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers en Landelijke Knokploegen in de Tweede Wereldoorlog) behoorde hij tot de LO-Oostvoorne. 

Van der Meer bood onderdak aan spoorwegstakers en verspreidde berichten en illegale bladen. Ook gaf hij bekenden de raad om hun radio niet in te leveren. Wanneer zij dat wilden, verborg hij hun radio. Hij was zelf in het bezit van meerdere radiotoestellen. Bij een huiszoeking op 9 oktober 1944 is Van der Meer gearresteerd terwijl hij luisterde naar Radio Oranje samen met drie anderen. De hele groep werd twee dagen lang ondervraagd in dit bunkercomplex, De Heesterhof.

Het Grote Gebod meldt dat hij door een anonieme brief is verraden. ‘Hij heeft tot het laatste moment geweigerd de namen van zijn medestanders te noemen’, meldt de site 4en5mei.nl in de tekst over het monument dat na de oorlog ter nagedachtenis van de verzetsman op de Algemene Begraafplaats in Oostvoorne is opgericht. Op de plaquette op het monument staat: ‘Door zijn zwijgen heeft hij anderen het leven gered.’ Op 11 oktober 1944 is hij in de duinen gefusilleerd. De andere drie mannen werden veroordeeld tot een maand dwangarbeid.

Zijn vrouw en kinderen kregen, nadat hij was gedood, geen gelegenheid meer om afscheid van hem te nemen. Het evangelisatiegebouw bij zijn woning werd in brand gestoken. In Oostvoorne is de Van der Meerweg naar hem vernoemd.

Van der Meers stoffelijk overschot moest van de bezetter worden begraven op een uithoek van de Algemene Begraafplaats in Oostvoorne. Op 28 juni 1945 werd hij op een prominente plek van de begraafplaats herbegraven.

Kinderen van getuigen van de fusillade: v.l.n.r. de heer C. van Holstein, mevrouw T. Termaaten-Verhagen, mevrouw G. Boyreau-Verhagen
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant