Afbeelding

Toeristenbelasting Zuid-Holland gestegen met 6,4%

Algemeen 104 keer gelezen

Voor een overnachting betaal je dit jaar in Zuid-Holland gemiddeld €2,38 toeristenbelasting per persoon, per nacht: een stijging van 6,4% ten opzichte van vorig jaar. Deze toename is een iets kleiner dan de landelijke toename van 6,6%. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar toeristenbelasting. 

Toeristenbelasting wordt in rekening gebracht als je overnacht (betaald) in een gemeente waar je niet staat ingeschreven, bijvoorbeeld in een hotel of op de camping. Gemeenten kunnen zelf bepalen of ze dit heffen. Dit kan een vast bedrag per verblijf of een percentage per overnachtingsprijs zijn. 

Toeristenheffing sterkst gestegen in Zuidplas en Leiderdorp
In 23 van de 52 Zuid-Hollandse gemeenten werd de toeristenbelasting dit jaar verhoogd. Het tarief steeg het hardst in Zuidplas (+66,7%) en in Leiderdorp (+26,5%). De minst sterke stijging vond plaats in Brielle (0,4%) en Hellevoetsluis (1,1%). 

Gouda is de enige gemeente van Zuid-Holland én Nederland waar de toeristenbelasting dit jaar zelfs helemaal werd afgeschaft. De gemeente komt hiermee de accommodatiesector tegemoet die hard getroffen is door de verspreiding van het coronavirus. In de overige 28 Zuid-Hollandse gemeenten bleef het tarief van de toeristenbelasting gelijk. 

Toeristenbelasting in Zuid-Holland niet gunstig
In Zuid-Holland betalen toeristen gemiddeld €2,38 toeristenbelasting per persoon, per nacht. Dit bedrag is hoger dan het landelijke gemiddelde van €1,93. 

Per gemeente zijn er echter grote verschillen: In Zuid-Holland varieert de toeristenbelasting namelijk van €0,70 in Hoeksche Waard naar €7,33 in Rotterdam. In 16 gemeenten wordt geen toeristenbelasting geïnd.

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/toeristenbelasting-2021

Uit de krant

Uit de krant