Afbeelding
Dagboeknotities

1 April

Algemeen 70 keer gelezen

Regeren is vooruit zien. Moeilijk, want wie kan de toekomst voorspellen? Soms weet je niet óf iets gaat gebeuren. Bijvoorbeeld een kernoorlog. Zal het ooit zover komen? Niemand kan het zeggen. Soms weet je bijna zeker dát iets gaat gebeuren, maar niet wanneer. Bijvoorbeeld een volgende pandemie. Blijft over de makkelijkste categorie: gebeurtenissen waarvan je zeker weet waar en wanneer ze zullen plaatsvinden. Bijvoorbeeld het 450-jarig jubileum van de inname van Den Briel.

Een makkie zou je denken. Geld reserveren, jan en alleman optrommelen, draaiboek maken en dan: gáán met die banaan. Ik liep me al jaren te verkneukelen. Wat zou er allemaal op stapel staan? De binnenstad opknappen natuurlijk, dat als eerste. De koning komt en die weet niet beter dan dat alles altijd tiptop in orde is, waar dat hij zich al keert of wendt. Bovendien is zo’n grote opknapbeurt mooi meegenomen voor alle Briellenaren, die er na het feest nog lang plezier van hebben. Wat je noemt een winwin-situatie.

Verder moet er iets zijn als krenten in de pap. Originele festiviteiten. Je kunt niet meer aankomen met koekhappen, zaklopen of oude volksliedjes. Dat trekt onze vorst niet. Wat dan? Een grootse jachtpartij in de landen van Voorne? Een speedbotenrace op het Brielse Meer? Volgens mij houdt de koning wel van een geintje. Wat voor plannetjes worden er gesmeed door al die Brielse verenigingen? Ik brand van nieuwsgierigheid.

Belangrijker dan die krenten in de pap wordt uiteraard de kers op de taart: een bijzonder gedenkteken. Ik ben gedurende het proces enigszins de draad kwijt geraakt. Er was iets met een toren, een klimrek, een steiger, de plek zou niet deugen, het mocht niet op heilige grond of toch juist wel, er waren instanties, onderzoeken, rapporten, protesten, aanpassingen, kortom gedoe.

Ik geef eerlijk toe, ik loop hopeloos achter. Om mezelf te updaten wandelde ik deze week een rondje langs alle bastions. Wat een schrik! Nergens een spoortje te bekennen van voorbereiding van wat voor monument dan ook. Niks moderns, niks traditioneels, niks oubolligs, niks bijzonders, gewoon helemaal niks, noppes, nada. Inmiddels gaat er slecht nieuws rond: er komt geen monument. In ieder geval niet voor het 1 april-feest.

Wat zullen we ervan zeggen? Ik zeg even helemaal niks.

En het opknappen van de binnenstad, hoe staat het daarmee? Dat loopt ook al niet lekker. Het beleid schijnt nu te zijn om er maar het beste van te maken binnen de resterende tijd. Arm Brieltje…

Wat is er gebeurd dat het zo gruwelijk mis ging? Natuurlijk, er waren tegenslagen. Protesterende burgers, corona, stijgende prijzen, tekort aan arbeidskrachten. Daar staat tegenover dat dit een bijzonder belangrijke festiviteit is, die we al héél lang van tevoren konden zien aankomen. Om precies te zijn: 450 jaar.

Tip voor nieuwe gemeentelijke agenda: rode cirkel om 1 april 2072. Dan komt Amalia. Begin nu. Vergeet niet om tijd en budget voor tegenslagen op te nemen.

Uit de krant