De burcht in Oostvoorne
De burcht in Oostvoorne

Museum Den Briel toont schatten van Voorne (Aan Zee)

Algemeen 208 keer gelezen

Brielle - Het Streekarchief Voorne-Putten en Historisch Museum Den Briel presenteren uit hun erfgoedcollecties de meest bijzondere of opvallende uitbeeldingen van plaatsen op het eiland Voorne en andere belangwekkende of bijzondere schilderijen, tekeningen, prenten en driedimensionale voorwerpen.

De keuze van de objecten is mede geïnspireerd op de samensmelting per 1 januari 2023 van de gemeenten Westvoorne, Hellevoetsluis en Brielle tot één gemeente: de gemeente Voorne aan Zee. In de presentatie zijn alle steden en dorpen van de nieuwe gemeente met uitbeeldingen vertegenwoordigd.

De inrichting van de presentatie is geïnspireerd op de kunstcaemers van de adel en andere welgestelden in de 17de en 18de eeuw. De kunstcaemer was ook een ‘genre’ in de Zuid-Nederlandse schilderkunst van de 17de eeuw. De overgeleverde schilderijen uit dit genre geven een beeld hoe de kunstkamers er in de 17de en 18de eeuw uitgezien zouden kunnen hebben. Privéverzamelingen hebben uiteindelijk geleid tot de oprichting van musea, die de taak kregen de particuliere collecties aan het publiek te presenteren. Bij de presentatie wordt een gratis zaalblad meegegeven met afbeeldingen en omschrijvingen van alle getoonde objecten. Bezoekers kunnen via een stembiljet aangeven welk voorwerp zij het mooist vinden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant