Afbeelding
Dagboeknotities

Onschuldig kinderfeest

Algemeen 73 keer gelezen

Het is verbazingwekkend hoe mensen zich in deze wereld vol grote problemen nog druk kunnen maken over details van een kinderfeest. Een onschuldig kinderfeest zelfs. Ja, het gaat natuurlijk weer eens over de kleur van de Pieten die met Sint meekomen uit Spanje.

Vroeger waren ze zwart. Dat leek onschuldig, maar was het niet. Bij steeds meer mensen zorgde dat voor pijn en ongemak. Gelukkig was dit nou eens een probleem dat zonder enige moeite opgelost kon worden. Gewoon door de Pieten niet meer zwart te verven, maar paars of blauw of groen. Het zal alle kinderen immers een zorg zijn. Als de Pieten maar zingen, dansen, grappen maken, snoepgoed uitdelen en al die andere dingen doen die binnen hun taakomschrijving vallen. Probleem opgelost zou je zeggen.

Maar dan ken je de Nederlanders nog niet. Die kunnen namelijk bij iedere oplossing een probleem verzinnen. In dit geval is het probleem de oeroude traditie die ons wordt afgepakt. Hier moest ik aan denken toen ik deze week op pepernoten liep te kauwen om alvast in de stemming te komen.

Er kwamen allerlei herinneringen boven waarbij ik inderdaad moest toegeven: vroeger was alles beter. Zonde dat we al dat moois zijn kwijtgeraakt. Zo weet ik nog goed dat Piet in mijn kindertijd niet alleen pikzwart was, maar ook een takkenbos bij zich had. Zestigplussers weten wat ik bedoel: de roe. Vanaf begin november werd je er dagelijks aan herinnerd. Als je niet braaf deed wat je ouders, meesters en juffen wilden, dan kon je een flinke aframmeling met dat ding verwachten. Wie zoet was kreeg lekkers, wie stout was de roe.

Maar dat was nog niet eens onze grootste vrees. Dat was de zak die Piet over zijn schouder meezeulde. Had hij alle cadeautjes die daarin zaten eenmaal aan de zoete braveriken uitgedeeld, dan bestond de kans dat je als minder braaf kind in diezelfde zak afgevoerd zou worden naar Spanje. De angstvisioenen die dat opleverde! De vragen waar je als klein kind al mee worstelde!

Hoe lang zou je in die zak moeten zitten? Ging die op de stoomboot open en mocht je dan vrij aan dek rondhuppelen, eventueel zelfs mét het paard van Sinterklaas? Of moest je er helemaal tot Madrid in blijven zitten? Zou je het daar erg benauwd van krijgen? Zou de boot erg schommelen? Hoe lang zou de zeereis duren?

En eenmaal in Spanje aangekomen, hoe zou het daar gaan? Zouden Sint en Piet dan nog steeds erg boos zijn? En wat moest je daar een heel jaar doen? De cadeautjes voor je brave klasgenootjes alvast inpakken zeker? Wat zou je te eten krijgen? Kréég je wel te eten?

Het was dan misschien een onschuldig kinderfeest, zorgeloos was het zeker niet. Hoe zit dat tegenwoordig? Ik hoor nooit meer iemand over de roe en de zak. Zo jammer dat die mooie oude tradities verdwenen zijn. Zijn daar nog protesten tegen geweest? Nee, het is ons allemaal stiekem afgepakt.

Uit de krant