Afbeelding

Brielse etsen Frans Spuijbroek komen samen in kunstboek

Algemeen 686 keer gelezen

Brielle - De etsen die de Nieuw-Helvoetse kunstenaar Frans Spuijbroek in de vorige eeuw maakte van Brielle, komen nu met de vele tientallen stads- en dorpsgezichten van Voorne-Putten samen in het kunstboek ‘Frans Spruijbroek, een veelzijdig kunstenaar’.

Frans Spuijbroek (1905-1986) legde in de tijd, waarin Voorne-Putten transformeerde van een agrarisch eiland naar een woon- en werkgebied onder de rook van grote industriee¨n, deze ingrijpende veranderingen vast in zijn etsen, litho’s en houtsneden. Zijn werk is niet alleen van een grote artistieke waarde, maar is ook voor de historie van het eiland van groot belang.

Spuijbroek zette onder andere de afbraak van de oude vesting Hellevoetsluis op papier, de gevolgen van de watersnoodramp en de Deltawerken. Ook portretteerde hij familieleden, vrienden en bekende en minder bekende regiogenoten. Daarnaast schreef en regisseerde Frans Spuijbroek openluchtspelen als In Naam van Oranje, dat de basis vormde van het jaarlijkse 1-aprilspel in Brielle. Hij genoot landelijke bekendheid als grimeur en was actief lid van de toneelvereniging Comoedia.

Zijn werk is uit verschillende collecties bijeengebracht en beschreven door zijn zoon Frans Spuijbroek jr., die dit overzichtswerk heeft samengesteld. Het Streekarchief Voorne-Putten en de Vrienden van het Streekarchief Voorne-Putten hebben de uitgave verzorgd. Het boek ‘Frans Spuijbroek, een veelzijdig kunstenaar’ (144 pagina’s, € 19,95) is verkrijgbaar bij boekhandel Hoofdstuk Een, Nobelstraat 16.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant