Afbeelding
JosUijtdehaage

Fieldlab als bron van innovatie en inspiratie

Algemeen 247 keer gelezen

Het FieldLab in Oostvoorne laat al enige tijd haar waarde zien. Ook voor de bedrijven en organisaties die hierin samenwerken met initiatiefnemer gemeente Westvoorne. Op donderdag 18 november werd deze samenwerking beklonken door een overeenkomst waardoor de partijen nu op basis van een partnerschap verder gaan. Een belangrijke mijlpaal.

Het Fieldlab is een bijzondere onderzoeksplek voor duurzame initiatieven op het snijvlak van energie en water. Innovatieve toepassingen kunnen hier in een natuurlijke omgeving worden getest en verbeterd. TNO maakt momenteel gebruik van de locatie voor het project “Zon op water”. Ondernemers testen verschillende drijvende constructies met zonnepanelen. Dit is uniek in Europa. Het Fieldlab vormt ook voor studenten van de Hogeschool Zeeland een plek voor praktijkgericht onderzoek. Zo wordt bij het “Zon op water” project bijvoorbeeld onderzocht wat de impact van de zonnepanelen is op de onderwaternatuur. 

Impuls voor onderzoek en innovatie

Het Fieldlab in Oostvoorne is op initiatief van de gemeente Westvoorne ontstaan. De gemeente heeft hierin altijd samengewerkt met het Waterschap Hollandse Delta, Delta Platform, HZ University of Applied Sciences, Havenbedrijf Rotterdam, Werkgevers Voorne-putten en Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden. Sinds donderdag 18 november is deze samenwerking beklonken door een overeenkomst waardoor de partijen nu op basis van een partnerschap verder gaan.

Een waardevol partnerschap

Dit partnerschap is zeer waardevol. We staan voor grote uitdagingen als het gaat om de energietransitie en klimaatverandering. De waarde van het Fieldlab is dat overheid, onderwijs en het bedrijfsleven deze uitdagingen koppelen aan innovatieve oplossingen. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Zo zoekt de gemeente met het waterschap bijvoorbeeld naar een efficiënte oplossing voor de blauwalg in het Oostvoornse meer. Bedrijven die op dit onderwerp innoveren, vinden hier een plek om de innovatie te testen. En zo zijn er nog veel meer onderwerpen; denk aan ecodesign, aquathermie en energieopslag. De partners hebben daarom een kennisagenda opgesteld waar ze mee aan de slag gaan.

Proeftuin 

“Innovatie hebben we nodig voor de uitdagingen van deze tijd. Innovatie komt tot stand door slimme koppen die de samenwerking aangaan. Het Fieldlab is een proeftuin voor kennisinstellingen en onderwijs, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties. Zo zijn we een klein stukje van de oplossing waar we zelf ook veel aan hebben”, aldus Lies van der Pol, wethouder gemeente Westvoorne.

Samenwerkingspartners

De partijen die samenwerken rondom het Fieldlab Green Economy Westvoorne, zijn de gemeente Westvoorne, Waterschap Hollandse Delta, Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden, Werkgevers Voorne-Putten, HZ University of Applied Sciences, Delta Platform en Havenbedrijf Rotterdam.

Wilt u meer informatie, bijvoorbeeld over de mogelijkheden voor een rondleiding? Neem dan een kijkje op de website www.fieldlabwestvoorne.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant