Afbeelding
Dagboeknotities

Cassandra

Algemeen 231 keer gelezen

De beste stuurlui staan aan wal. Dit is een uitdrukking die suggereert dat je beter je mond kan houden als je niet aan het roer staat. Ten onrechte. Het is vaak levensreddend als iemand de stuurman op naderend gevaar wijst.

Stel: je hebt geen rijbewijs. Je krijgt een lift van iemand, maar eenmaal ingestapt bemerk je tot je schrik dat deze persoon als een malloot door onoverzichtelijke bochten scheurt terwijl hij ook nog zit te bellen. Moet je dan je mond houden, omdat je geen verstand van zaken zou hebben?

Zwijgen kan kwalijke gevolgen hebben. Helaas, de meeste mensen zijn niet gediend van waarschuwingen. Degene die dit als geen ander heeft ondervonden was Cassandra. Zij was de dochter van de koning van Troje en had van Apollo de gave ontvangen in de toekomst te kunnen kijken. Ze deed echter niet wat Apollo van haar wilde (drie keer raden wat…) en uit woede vervloekte hij haar. Haar straf was dat niemand haar zou geloven als ze een voorspelling deed.

Een treurig lot. Verschillende keren waarschuwde ze dat Troje ten onder zou gaan. Geen mens die haar geloofde. Ze vonden haar gewoon een enorm zeikwijf. Daar had je haar weer, altijd met negatieve berichten. Zelfs toen het paard van Troje al voor de muren stond, wilde niemand naar haar luisteren. Houd je mond mens, je zit niet aan het roer. De rest is geschiedenis.

Ook in onze tijd zijn er nog overal Cassandra’s. Rijkswaterstaat die in de jaren twintig van de vorige eeuw waarschuwde voor te zwakke en te lage dijken: Cassandra. De ingenieur die in 1963 de NAM waarschuwde voor bodemverzakkingen in Groningen: Cassandra. De Club van Rome die in 1972 voor vluchtelingenstromen waarschuwde: Cassandra. De Wereldgezondheidsorganisatie die in 2005 voor levensbedreigende virussen waarschuwde: Cassandra. De Nationale Ombudsman die in 2017 een waarschuwende vinger opstak naar de Belastingdienst inzake de kwestie kindertoeslag: Cassandra.

Er waren eveneens volop Cassandra’s voor een probleem bij ons om de hoek met grote impact tot ver buiten onze regio. Sinds 2006 voert Greenpeace actie en juridische procedures tegen de komst van nieuwe kolencentrales. Hun CO2-uitstoot is een ramp voor ons milieu. In 2015 riepen meer dan zestig hoogleraren het kabinet op om alle kolencentrales te sluiten. Andere organisaties sloten zich aan bij de actie, ook onze onvolprezen Verontruste Burgers van Voorne. Natuurlijk werden oren gesloten voor hun argumenten, hun bezwaren weggewuifd. Om moedeloos van te worden. Zelfs nog toen niet slechts één paard bij Troje aan kwam galopperen, maar een hele kudde, ging de kolencentralebouwerij voort. Dikke investeringen werden gedaan.

En nu? Het tij begint te keren. Beter laat dan nooit. De Onyx-kolencentrale op de Maasvlakte gaat binnen enkele jaren volledig dicht. De eigenaar van de Onyx Power Plant krijgt 212,5 miljoen euro subsidie voor sluiting en ontmanteling. Het kost ons een smak belastinggeld. Toch: hoera voor de Verontruste Burgers van Voorne.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant