Afbeelding

Nieuwjaarsduik afgeblazen……Unox trok de stekker eruit

Algemeen 271 keer gelezen

Rockanje – De traditionele Nieuwjaarsduik op 1 januari gaat niet door. De organisatie ziet geen kans om de duik binnen de gestelde coronaregels op een verantwoorde manier te laten verlopen. De boodschap dat sponsor Unox dit jaar niet voor de gewilde oranje wollen ijsmuts en de rookworst in de erwtensoep zou zorgen, gaf de doorslag. Het is al voor het tweede achtereenvolgende jaar dat de duik moet worden afgeblazen.

‘Er waren natuurlijk al langer twijfels over of het binnen de almaar strengere coronamaatregelen mogelijk zou zijn om de Nieuwjaarsduik op een verantwoorde manier te organiseren,’ zegt Steven Zoon namens de organiserende Stichting Historische Motorraces Rockanje. 

Pijnpunten
‘Vooral de anderhalve meter regel en het feit dat er geen publiek aanwezig mocht zijn bij de duik, waren pijnpunten,’ verduidelijkt Zoon. ‘Het is bijna niet te voorkomen dat mensen dichter bij elkaar komen dan anderhalve meter als ze massaal op het water afrennen. En hoe voorkom je op het strand nou dat mensen komen kijken naar wat er gebeurt? Toch waren we als organisatie best ver met het bedenken van een vorm waarin we de duik toch door konden laten gaan binnen de voorgeschreven regels.’

Druppel
Maar toen Unox na de aankondiging van de lockdown tussen 17.00 uur ‘s middags en 5.00 uur ‘s ochtends besloot om af te zien van de sponsoring van alle Nieuwjaarsduikevenementen in Nederland, was dat net de druppel die de organisatie-emmer liet overlopen.

‘Geloof het of niet,’ weet Zoon, ‘maar dat kopje erwtensoep en die wollen muts zijn voor heel veel duikers inmiddels onlosmakelijk verbonden met 1 januari. Die zaken horen er gewoon bij. Zonder de soep en de mutsen is de duik de duik niet. Maar we blijven hopen. Het is nu alweer de tweede keer dat we de Nieuwjaarsduik af moeten blazen, maar we gaan er van uit dat 1 januari 2023 de wedergeboorte van onze duik wordt.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant