Afbeelding
Dagboeknotities

Januari

Algemeen 69 keer gelezen

Daar zitten we dan. Het nieuwe jaar is begonnen. De kerstboom is opgeruimd, buiten is het grauw en guur, corona raast door het land, de vakantie is nog ver, het is zelfs de vraag of die door kan gaan. Je zou van minder depressief worden.

Dan zijn er ook nog lezers voor wie deze dagen extra zwaar zijn: degenen met goede voornemens. In december leek het nog zo aanlokkelijk: een heel nieuw jaar voor de boeg zonder drank, sigaretten en vreterijen. Lekker genieten van een gezond, slank lijf waarmee je dagelijks moeiteloos op de racefiets klimt. Wie wil dat nou niet?

Maar nu is het dan zover. Geen woorden maar daden. Het is januari, ook wel ‘dry January’ genoemd. Niet door de weerman, maar door mensen die zichzelf droog leggen en liever Engelse dan Nederlandse terminologie gebruiken. Iedereen die gewoon graag zijn moerstaal spreekt kan meedoen aan de actie IkPas. 

Het idee is dat je een maand lang geen alcohol drinkt, of je nu een probleemdrinker bent of iemand die alleen maar een wijntje nodig heeft om de werkdag af te sluiten. Het doel is om te ontdekken hoe dat bevalt. Sommigen willen slechts bewijzen dat ze het kúnnen, van de drank afblijven. Anderen willen er voor altijd van af. Voor iedereen, of je nu wel of niet definitief wil stoppen, is er een steuntje in de rug, een appgroep, te vinden op ikpas.nl.

Je kunt ook zelf van tevoren bedenken wanneer je het moeilijk gaat krijgen en wat je dan zou kunnen doen. Bijvoorbeeld: je hebt je de hele dag een slag in de rondte zitten thuiswerken, met moeizame Team- en Zoomsessies, je mailbox is nog lang niet leeg en je begint in te zien dat je dat ene belangrijke project onmogelijk deze week afgerond krijgt. Kortom: je snakt naar een borrel. Of erger: je snakt naar een borrel én een sigaret én een zak chips.

Wat ga je doen? Een glas water drinken, de hond uitlaten, keihard op je drumstel rammen, een uurtje Netflixen of toch ‘Oorlog en Vrede’ maar eens uitlezen? Bedenk wat voor jou het beste werkt.

Ben je zo iemand die alles ineens aanpakt, drank, tabak en vreterij? Petje af! Je bent een held. Want je gaat door een ware hel. Sommigen adviseren voor dit doel liever de drietrapsraket: januari voor de drank, februari voor de sigaret, maart voor alles wat te vet, te zoet of te zout is. Dan ben je in april een frisse, fruitige versie van jezelf. Toch valt er ook wat te zeggen voor de alles-ineens-aanpak. Je voelt je toch al rillerig, moe en chagrijnig, dan kun je misschien beter even stevig doorbijten. Alweer: uitzoeken wat bij je past.

Hoe je het ook aanpakt: half februari komt er een breekpunt. Het is nog steeds grauw en guur buiten, je bent nog steeds keihard aan het thuiswerken en het coronavirus gaat nog steeds rond. Je wordt het zat. Uiteraard. Nu komt het erop aan om je niet bij het leger slappelingen te voegen dat de strijd opgeeft. Doorzetten. Je kunt het!

Uit de krant