Afbeelding

Roadtrip door West-Europa? Dit zijn de tolwegen

Algemeen 27 keer gelezen

Automobilisten komen in het buitenland soms voor verrassingen te staan als ze niet weten op welke wegen ze moeten betalen om verder te kunnen rijden. De autoverhuurexperts van StressFreeCarRental.com hebben een handige gids samengesteld met een overzicht van een aantal tolwegen die je in West-Europa kunt tegenkomen. Het gaat om snelwegen, tunnels en bruggen waarvoor je moet betalen om je route te kunnen vervolgen.

Een woordvoerder van StressFreeCarRental.com licht toe: ‘Of je nu voor zaken op pad gaat of van een roadtrip in Europa wilt genieten, het is nuttig om bij het plannen van je reis alvast na te gaan in welke landen er tolwegen zijn. Als je plotseling een tolweg tegenkomt waarvan je niet op de hoogte was, kan dat tot onnodige stress en paniek leiden, vooral als je niet over de juiste betaalmiddelen beschikt om te kunnen betalen (ook al kun je bij veel tolwegen nu ook elektronisch betalen). We hopen dat automobilisten in deze gids nuttige informatie vinden over een aantal tolwegen in West-Europa.’ 

Hier volgen een aantal tolwegen in West-Europa: 

Andorra
De Túnel d’Envalira is een 2,9 km lange tunnel in Andorra waarvoor een tarief van € 6,80 geldt voor personenauto’ s.

België
Bij Antwerpen in België is ook een tunnel waarvoor tol moet worden betaald. De Liefkenshoektunnel kost ongeveer € 6 voor personenauto’s.

Frankrijk
Voor tunnels, bruggen en autowegen in Frankrijk bestaan er diverse tarieven. Bij het bepalen van het verschuldigde bedrag wordt rekening gehouden met het aantal assen, de massa en de hoogte van het individuele voertuig. Je kunt bij de tolpoorten betalen met contant geld, een creditcard of elektronische betaalmiddelen.  

Ierland
Voor een deel van de M50 rond Dublin wordt ook tol geheven, zonder tolpoorten. Automobilisten kunnen elektronisch betalen. Er geldt een korting voor elektrische voertuigen en voertuigen op aardgas. Ook elders in Ierland wordt tol geheven op een aantal bruggen, tunnels en snelwegen.

Luxemburg
Voertuigen met een gewicht van meer dan 12 ton moeten in Luxemburg tol betalen, die via een elektronisch tolsysteem wordt betaald.

Nederland
Voor twee tunnels in dit land moet tol worden betaald. Voor de Kiltunnel geldt een tarief van € 2 voor personenauto’s. Het tarief voor een personenauto in de Westerscheldetunnel is € 5. Er is ook een heffing voor voertuigen van meer dan 12 ton.

Portugal
De Portugese autoriteiten heffen tol bij tolpoorten op verschillende wegen in het land. Op sommige snelwegen kan je met contant geld of een creditkaart betalen, maar op andere wegen moet vooraf worden betaald of met een on-board-unit of een systeem voor elektronische tolheffing. Een paar voorbeelden: de tol bedraagt € 22,20 voor auto’s en motoren op de A1 van Lissabon naar Porto en € 22,50 voor auto’s en motoren op de A2 en A22 van Lissabon naar Faro.

Verenigd Koninkrijk
In het VK wordt tol geheven voor sommige bruggen en tunnels, plus een deel van de M6 bij Birmingham. Daarnaast is er een congestieheffing in Londen en in het centrum van Durham. Tunnels en bruggen waarvoor kosten worden aangerekend, zijn onder andere de Mersey Silver Jubilee en de Dartford Crossing. Meestal kan er elektronisch worden betaald.

Uit de krant