Samen voor Elkaar is op zoek naar een nieuwe uitdeellocatie.
Samen voor Elkaar is op zoek naar een nieuwe uitdeellocatie. Foto: PR

Weggeefhoek Samen voor Elkaar maakt verborgen armoede zichtbaar

Algemeen 366 keer gelezen

Spijkenisse - Een jaar geleden begon Henny Houps met de weggeefhoek Samen voor Elkaar, een Facebookgroep waar mensen terecht kunnen die bij een Voedselbank of andere instantie net buiten de boot vallen. Ze had echter niet verwacht dat de groep zo’n enorme groei zou doormaken, maar inmiddels zijn er 11.000 leden. En de verborgen armoede wordt dus steeds meer zichtbaar.

‘Ik ben opgegroeid in een gezin dat armoede en rijkdom heeft meegemaakt’, vertelt Henny. ‘Er werd ons ook altijd voorgehouden dat je niet dood ging aan werken. Ik heb in de horeca en in de zorg gewerkt maar op een gegeven moment kon dat niet meer. Stil zitten kan ik echter niet en zo kwam ik bij een weggeefhoek terecht. Alleen maar goederen innemen en uitgeven, ligt me niet. Ik wil meer betekenen voor de mensen en daarom ben ik begonnen met mijn eigen weggeefhoek.’ In december heeft ze er ook een stichting van gemaakt, zodat het mogelijk is om ook financiële donaties te ontvangen.

Bij Samen voor Elkaar is iedereen welkom, ongeacht nationaliteit, inkomen of politieke kleur. ‘Ik vind het dan ook jammer dat vorige week in een krant de indruk gewekt werd dat geld van de weggeefhoek gebruikt is voor het betalen van de huur van een pand op de Noordpassage. Ik heb de huur betaald van mijn spaargeld en dat kan ik ook aantonen. De donaties die binnen zijn gekomen voor de weggeefhoek, zijn hier echt niet voor gebruikt.’ Nu de weggeefhoek zo’n enorme vlucht heeft gemaakt, begon ook de woning van Henny helemaal vol te staan met goederen. Om toch ook nog enigszins een privéleven te kunnen hebben, ging ze in op het aanbod van Belang van Nissewaard om een soort pop-up store te starten in hetzelfde pand als waar de politieke partij haar partijkantoor had. ‘Voor mij de kans om op een goedkope manier te ontdekken of een winkeltje iets is. Je zit niet meteen vast aan een huurcontract van een aantal jaar en kunt kijken of het zoden aan de dijk zet.’ 

Henny kon maar kort gebruik maken van het pand omdat de eigenaar er een andere bestemming voor heeft. Nu zoekt ze een locatie, waar ze mensen kan ontvangen, maar ook goederen kan uitdelen. ‘Je merkt aan de vele reacties die er dagelijks zijn, dat mensen verlegen zitten om een praatje, even een kop koffie met je willen drinken omdat ze niemand zien. Er wordt vaak gezegd dat er geen armoede is, maar wat je niet ziet kan er wel degelijk zijn. Ik kan daar heel boos om worden. Zeker nu met corona, maar ook met de toeslagenaffaire, zie je dat mensen niet in aanmerking komen voor een pakket van de Voedselbank omdat ze net te veel inkomen hebben. Maar zie maar eens rond te komen van een paar tientjes in de week. Het kan iedereen overeenkomen.’ Met Samen voor Elkaar probeert Henny deze mensen te helpen, zowel met eten en goederen, als met hulp. ‘Als ik het zelf niet weet, verwijs ik ze door naar een instantie die hen kan helpen. Ik beschik gelukkig over een groot netwerk.’

Ze krijgt veel kleding en goederen aangeboden, die ze nu gelukkig tijdelijk bij een vriend kan opslaan. Ook worden er regelmatig levensmiddelen afgegeven. ‘Soms staan er tassen met goederen voor mijn deur. Gewoon een anonieme donatie.’ En met het geld van de donateurs worden boodschappen gekocht. Henny mag dan weliswaar de kartrekker zijn van de weggeefhoek, maar ze doet het niet alleen. ‘Er zijn nog acht dames betrokken bij Samen voor Elkaar en ook zij steken er veel tijd en energie in. Vorig jaar kerst hebben we een tiental kerstpakketten gemaakt, dit jaar waren het er 70 en die waren allemaal heel erg welkom bij de mensen die ze kregen.’ Ook worden er verjaardagsboxen voor kinderen samengesteld, met o.a. slingers. Daarnaast zijn er af en toe like acties waarbij lokale ondernemers iets weggeven aan de leden van de weggeefhoek.

Heeft u goederen die u wilt doneren, dan kunt u dat kenbaar maken via de Facebookpagina Weggeefhoek Samen voor Elkaar Spijkenisse/VP/HW e.o. Via de weggeefhoek is het ook mogelijk om als men te veel gekookt heeft of van te voren weet dat er een maaltijd overblijft, dit in de groep kenbaar te maken. Zo kan iemand een maaltijd ophalen. ‘En dan te bedenken dat vorige week supermarkten de inhoud van koeling en vrieskisten weg gooiden omdat ze de producten niet meer mogen verkopen na een aantal uur zonder stroom te hebben gezeten. Hoeveel mensen hadden we daar niet blij mee kunnen maken? Ik weet dat het een verzekeringskwestie is, maar we hebben het altijd over het voorkomen van voedselverspilling. Dit was verspilling.’ Binnenkort staat bij Henny in de achtertuin een tuinhuisje, van waaruit ze producten kan uitdelen, maar daarnaast blijft ze kijken naar een grotere locatie want de noodzaak daarvoor is aanwezig.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant