De Sint-Catharijnekerk moet behouden blijven (Foto: Jos Uijtdehaage)
De Sint-Catharijnekerk moet behouden blijven (Foto: Jos Uijtdehaage)

De Brielse Dom als ‘Huis van de Samenleving’

Algemeen 153 keer gelezen

Brielle – De Sint Catharijnekerk wordt door Stichting Behoud Brielse Dom vanaf 2022 commercieel verhuurd. De gemeente Brielle nam in 2020 het initiatief om de ontwikkeling voor het behoud van de Sint-Catharijnekerk in gang te zetten.

Zowel de Protestantse Gemeente Brielle, de gemeente Brielle als Stichting Behoud Brielse Dom zijn met elkaar overeengekomen dat er commerciële activiteiten georganiseerd moeten worden voor het genereren van extra inkomsten ten behoeve van het onderhoud en dus het behoud van dit rijksmonument. Stichting Behoud Brielse Dom gaat daarom diverse activiteiten organiseren en faciliteren in het belang van de Sint-Catharijnekerk.

‘Alleen samen met de bewoners, ondernemers en de vele gewaardeerde betrokken vrijwilligers en organisaties die verbonden zijn aan de Brielse Dom kunnen we er met elkaar voor zorgen dat dit prachtige gebouw behouden blijft in haar bouwkundige oorspronkelijke staat en niet verwaarloosd wordt’, aldus de stichting. ‘We kijken nu dus naar andere mogelijkheden, zoals het opzetten van een theetuin, het terugbrengen van een VVI-punt, naar zomerse activiteiten als abseilen, het bezoeken van de klokken of de touwzolder onder begeleiding van een gids.’

Het monumentale gebouw in de vestingstad is bereikbaar per openbaar vervoer, per auto en fiets. Overnachtingen zijn mogelijk in de verschillende hotels die het eiland Voorne-Putten biedt.

Van 4 tot en met 7 maart 2022 presenteren ze de Brielse Dom officieel als evenementenlocatie. Samen met de huisleveranciers en alle betrokkenen van de Brielse Dom presenteren ze de vele gebruiksmogelijkheden, maar gaan ze ook voor de verbinding met de samenleving tijdens de beperkende maatregelen.

Huis van de Samenleving
In samenwerking met LINQ Media, dé streekomroep van Voorne-Putten, zal SBBD een vierdaags radioprogramma presenteren. Dan presenteert De Brielse Dom zich als ‘Huis van de Samenleving’, een ontmoetingsplek voor iedereen. Het is een verrassend programma waarin eenieder een platform krijgt aangeboden om zich te presenteren om zijn of haar kwaliteiten onder de aandacht te brengen op ludieke en/of positieve wijze. Daarnaast is het mogelijk om voor een financiële bijdrage je bedrijf te promoten of een muzieknummer aan te vragen voor bijvoorbeeld een geliefde. Tijdens het event presenteren de vele verschillende (maatschappelijke) organisaties uit Voorne-Putten zich en is er gelegenheid tot netwerken. De Sint-Catharijnekerk zal deze dagen worden opengesteld voor publiek.

Doelgroep
De doelgroep voor de kick-off bestaat uit geïnteresseerden in de Sint-Catharijnekerk, lokale ondernemers, bedrijven uit de omgeving Voorne-Putten, lokale overheden, evenementenbureaus, vrijwilligers en instanties verbonden aan de kerk en omwonenden.

Themadagen ‘Missie Brielse Dom’
Vrijdag 4 maart: kick-off met lichtshow en DJ vanaf ongeveer 20.00 – 22.00 uur.
- Zaterdag 5 maart: opening en dag van lokale ondernemers, aanstormend talent en artiesten van 09.00 –17.00 uur.
- Zondag 6 maart: Protestantse Gemeente Brielle en verbonden verenigingen en stichtingen met Sint- Catharijnekerk van 09.00 – 17.00 uur.
- Maandag 7 maart: zakelijke markt en jonge ondernemers van 09.00 – 19.30 uur.

Uit de krant

Uit de krant