Afbeelding
Dagboeknotities

Energie besparen

Algemeen 52 keer gelezen

Schrok u zich ook het apezuur toen u het nieuwe energiecontract onder ogen kreeg? Of bent u nog in afwachting en ziet u het met angst en beven tegemoet? Geen wonder, de prijzen stijgen met een rotvaart.

Daar is maar één ding aan te doen: zorgen dat je zo min mogelijk gas en elektriciteit verbruikt. Dat klinkt als een open deur, maar ik zie om me heen dat bijna iedereen in paniek schiet zonder adequate maatregelen te treffen. Er is een complete generatie in luxe en comfort opgegroeid. De oliecrisis is inmiddels een interessant verhaal uit grootmoeders tijd en de Tweede Wereldoorlog iets wat je betovergrootvader meemaakte.

Die oma’s en opa’s hebben trucs toegepast waar wij, verwende eenentwintigste-eeuwers, heel wat van kunnen leren. Nou wil ik niet beweren dat u ‘s nachts de bielzen onder de spoorrails uit moet gaan slopen of bomen om moet gaan hakken in het Vrijheidsbos, maar een beetje ondernemingszin en creativiteit zou geen kwaad kunnen.

Om te beginnen – een wagenwijde open deur, maar toch – zet de verwarming eens een graadje lager. Ben je een koukleum? Trek warme truien en sokken aan. Je bent toch gek als je midden in de winter in je t-shirt in een broeihok gaat zitten? Nog beter is het om niét te gaan zitten. Ga eindelijk alle fitnessattributen gebruiken die je ooit met goede voornemens in huis haalde. Lekker zwaaien met die gewichten, daar gaat je bloed van stromen.

Heb je geen hometrainer of roeimachine? Stap dan gewoon op je fiets en karren maar. Of huur samen met vrienden een roeiboot. Over vrienden gesproken, zoek ze op! Zorg dat je zo min mogelijk thuis bent. Verwarming uit en hup, de deur uit. Naar het café of de bibliotheek. Desnoods naar je werk of je schoonmoeder.

Wist u trouwens dat een warme douche overbodige luxe is? Sterker nog, een koude douche is oergezond. Er is een kerel die graag in een bad met ijsblokjes dobbert en beweert daardoor nooit meer ziek te zijn. Na zo’n ijsbad schijn je het vanzelf lekker warm te krijgen. Probeer het maar. Alles op eigen risico uiteraard, ik sta niet voor de gevolgen in.

Dan nog iets. ’t Is februari. Alle feestverlichting in je tuin kan uit. Binnen ook. Met één leeslampje kom je een heel eind. Wat ook helpt: ’s avonds de gordijnen dicht. Het is hartstikke aardig dat je hondenuitlaters laat meekijken met je tv-programma, maar er zitten grenzen aan sociaal gedrag. Denk aan de portemonnee!

Op huishoudelijk gebied: weg met de wasdroger, het meest overtollige apparaat van je inboedel. Al je voorouders overleefden immers prima zonder die stroomvreter. Zet een wasrekje in je tuin of op je balkon en laat de onderbroeken lekker wapperen in de wind. Ben je in een extra nostalgische bui, dan kun je er voor de fleur wat boerenzakdoeken omheen hangen.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar alles wat je zelf verzint, werkt beter. Dus trommel de huisgenoten op en wees inventief.

Daarna vroeg naar bed natuurlijk.

Uit de krant