Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Brielse kunst

Algemeen 40 keer gelezen

Brielle wordt met een rotvaart opgepimpt. Het straatbeeld was de laatste jaren nogal verslonst en dat moest nodig veranderen. Nog maar een paar weken en dan komt de koning. Hoe is de stand van zaken?

Ik maakte een inspectierondje op de fiets. Daarbij probeerde ik rond te kijken met een frisse blik. De blik van iemand die hier voor het eerst komt. De blik van de koning, als het ware. Dat valt niet mee. Veel dingen uit je dagelijkse omgeving zie je niet meer. De mooie dingen, de lelijke dingen, de merkwaardige dingen, je raakt eraan gewend.

Toch viel m’n oog tijdens mijn koningsrondje op een object dat al meer dan vijfentwintig jaar oud is. Het staat aan het Slagveld, bij het gemeentekantoor. Kwam het door mijn frisse blik of het lentezonnetje, dat ik ineens met mijn ogen moest knipperen? Daar stond aan de waterkant een bouwsel dat mijn netvlies raakte als een visueel bombardement. Een merkwaardige roodzwartgele stellage met daaronder een grijs muurtje.

Toen ik dichterbij kwam viel ik bijna van m’n fiets van het lachen. De rode kubusvorm hoorde helemaal niet bij het object. Het was een ‘eco-box’, een mobiel toilet, vast bestemd voor mensen die hier werken aan nieuwe bestrating. We gaan er even vanuit dat de koning ergens anders naar het toilet mag en dat de box voor zijn komst verwijderd wordt.

En de rest? Wat er dan overblijft, wat is dat eigenlijk? Kunst? Smaken verschillen en bovendien hoeft kunst niet per se mooi te zijn. Het kan je ook raken of aan het denken zetten. Nou, geraakt had het me dus al. Nu zette ik mijn zonnebril op en ging er eens even bij zitten om het goed te bekijken en erover na te denken. Wat vond ik er eigenlijk van? Wat vinden inwoners en toeristen hiervan? En de koning? Wat moest hij ervan denken? Ik kwam er niet uit.

Gelukkig stond er een bordje bij met uitleg. Het gaat om een sculptuur genaamd ‘Weerwerk’. Dan volgt er een tekst die zo hemeltergend stompzinnig is, dat het onbegrijpelijk is dat er ooit iemand gevonden is die dit wilde plaatsen. Ik citeer: ‘Ook het feit dat het stadskantoor wat verder van de Brielse stadskern aan het water gebouwd is wordt in de vorm zowel als in de kleur van de creatie verbeeld: de kleuren blauw, violet en terra zorgen voor een natuurlijk spel met de omringende kleuren.’

Nog afgezien van het feit dat het object totaal andere kleuren heeft dan bovengenoemde: wat is dit voor slap gezwets over de link met de ligging van het stadskantoor? Maar we zijn er nog niet:

‘De vorm die Weerklank verbeeld (ja echt, zó staat het er!): “een echo van het verleden en een roep naar het heden”. Ook is hierin vastgelegd de relatie tussen de historische kern van Brielle en het stadskantoor.’

Beste burgemeester, raadsleden, ambtenaren, dat deze krompraat met kapitale spelfout ooit is voorgeschoteld aan Briellenaren is tot daaraantoe. Maar bespaar dit onze koning. Doe iets! Anders staan we voor aap.

Uit de krant