Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Open die poort!

Algemeen 45 keer gelezen

Jarenlang kijken we al reikhalzend uit naar de dag die binnenkort aanbreekt: 1 april 2022. Dan is het 450 jaar geleden dat de geuzen Den Briel innamen. Het is traditie dat ons staatshoofd bij jubileumherdenkingen aanwezig is. Niet vreemd, want de Oranjes die hier door de eeuwen heen op de troon zaten, waren allen verwanten van Willem van Oranje.

Toen de stadspoort in 1572 geramd werd door een groep afgedreven kapers, gebeurde dat in naam van Oranje. Dat wil zeggen, ze deden alsof, want de prins wist van niets. En heel blij werd hij er ook niet van toen hij het hoorde, maar na wat diplomatieke en pragmatische capriolen is deze aanval de geschiedenis in gegaan als het startschot voor een bevrijdingsactie. Dat klinkt heel wat beter dan wat er in werkelijkheid volgde: een extreem bloedige, zeer langdurige burgeroorlog.

Het bloederige deel van de geschiedenis hebben we echter snel uit onze collectieve herinnering gepoetst en Willem ging de geschiedenisboeken in als Vader des Vaderlands en niet als terrorist. En dat is maar goed ook, want wees eerlijk: wat zouden we geweest zijn zonder hem? Een ongeregeld stelletje Spaans sprekende Noordzeekustbewoners, meer niet.

Dus achteraf alle lof voor Oranje en zijn familieleden die vaderlijk of moederlijk over ons regeerden. Geen wonder dat we ze al eeuwenlang bij feestelijke gelegenheden willen toezwaaien, toezingen, toejuichen. Vooral als ze in ons Brieltje komen. Bij het 350-jarige jubileum kwam de complete koninklijke familie het volk toewuiven. En velen van ons herinneren zich nog het bezoek van koningin Juliana in 1972.

Vandaar dat ik al tijdenlang uitkijk naar het bezoek van onze koning. En dan ga ik er eerlijk gezegd wél vanuit dat hij niet alleen zal komen. Natuurlijk moet Máxima erbij zijn. Wat zou het 1 april-feest zijn zonder haar charme, haar stralende lach, haar oogverblindende japon, haar torenhoge naaldhakken? Een grauwe miezerdag zonder oranjezonnetje.

En hoe dichter de dag nadert, hoe hoger de verwachtingen stijgen. Want is er één goede reden waarom de kroonprinses niet mee zou komen? Amalia is achttien jaar, dus oud genoeg om zo’n belangrijk jubileum mee te vieren. Een geweldige gelegenheid om kennis te maken met de Briellenaren.

Hoe zal het programma er precies uitzien? Een rondrit door de stad? Of misschien zelfs een rondwandeling over de wallen? Worden we ergens vanaf een balkon toegewoven? En waar mogen we zelf zwaaien, juichen en zingen dat in naam van Oranje de poort open moet? Wat is de beste plek waar ik me ’s morgens vroeg kan opstellen met mijn vlaggetje, mijn hoedje, mijn toeter?

Nu hoorde ik dat de koning niet op 1 april zou komen, maar op een ‘gewone’ dag. Niks geen feest met het volk, maar een besloten bijeenkomst met bobo’s. Dit lijkt op een slechte 1 april grap. Kan niet waar zijn. Het volk op straat en een onderonsje van de elite achter een gesloten kerkdeur?

Kom op zeg, de Oranjes zijn er voor - en dankzij - het volk. Gooi open die poort!

Uit de krant