Afbeelding
Dagboeknotities

Boer, burger, toerist

Algemeen 59 keer gelezen

We hoefden nog niet naar de stembus. Hier op Voorne zijn pas in november gemeenteraadsverkiezingen. Dat is omdat Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne per 1 januari 2023 samen een nieuwe gemeente gaan vormen: Voorne aan Zee.

Het worden belangrijke verkiezingen. Gemeenten worden deels verantwoordelijk voor de energietransitie. Hoe gaan we afscheid nemen van fossiele brandstof? Willen we windmolens, zonnepanelen, zonnevelden, warmtepompen, of kernenergie? Waar moeten die energieopwekkers geplaatst worden?

Tijd om rond te neuzen in de partijprogramma’s. Wat zijn de plannen? Lang verhaal kort: er is weinig te vinden. Het was scrollen tussen oud nieuws en vage kretologie, uitzonderingen daargelaten. Tip voor alle partijen: richt u niet alleen tot de Facebookgemeenschap. Een overzichtelijke website is goud waard.

Tegen verkiezingstijd verschijnen er ook artikelen in regionale kranten. Helaas is er nauwelijks budget om hiervoor een kritische persmuskiet in te zetten. Het blijft meestal bij pr-praatjes die door de partijen zelf worden aangeleverd. Zo verscheen onlangs een bericht over een nieuwe partij: Vrij Voorne. Dat riep meteen vragen op: vrij van wat, van wie? Leeft Voorne onder een bezetting of dreigt er zoiets?

Even verder lezen leert dat Vrij Voorne een soort filiaal wordt van de landelijke BoerBurgerBeweging. Zowel de belangen van de boer als die van de burger worden vertegenwoordigd. De boer zou rust moeten krijgen. Dat terwijl het nu juist alle partijen duidelijk is geworden dat de sector voor een megagrote omwenteling staat, willen we het met z’n allen in de toekomst gaan redden.

En de burger? Die moet het beste voedsel krijgen, rechtstreeks van het land. Dat betekent al helemaal geen rust, maar een complete revolutie. Ons dagelijks brood komt nu eenmaal niet van Voorne en zelfs niet uit ons land. Nederlandse tarwe wordt vooral gebruikt voor veevoer. Voor brood wordt tarwe uit Frankrijk geïmporteerd. Zoals het nu is, komt ons voedsel meest uit het buitenland. De Nederlandse boer produceert vooral voor de export. Het wordt nog een fikse klus voor VV/BBB om dat te veranderen.

Het idee daarbij is dat Voorne aan Zee de gezondste regio moet worden voor zowel de boer als de burger. Daarmee is iedereen wel genoemd, zou je denken. Maar nee! Nu komt de toerist in beeld. We kennen allemaal de ambities van de nieuwe gemeente. Het toerisme moet bevorderd worden en dat alles onder het overbekende motto ‘Maar Het Moet Hier Geen Renesse Worden’.

Nou, houd je vast. De ambities van Vrij Voorne liggen op een wat ander niveau dan die van een Zeeuws kustdorp. Deze partij vindt dat onze nieuwe gemeente het Ibiza of Florida van Nederland moet worden. Ongetwijfeld zijn er mensen die hier enthousiast van worden, maar ik ken er ook die reeds bij de eerste gedachte aan deze toeristenoorden een zware hyperventilatie-aanval krijgen.

Aan welke schaalniveau denken andere partijen als het om toeristificatie gaat? Dat willen wij als inwoners graag weten vóór we het stemhokje in gaan.

Uit de krant