Afbeelding
Dagboeknotities

Brandstof verstoken

Algemeen 217 keer gelezen

Het was de namiddag van zo’n prachtige voorjaarsdag. Het zonnetje scheen, nauwelijks wind, ideaal weer om in de tuin je krantje te lezen. Bovendien heerste er een heerlijke rust. Geen geluiden van bladblazers, cirkelzagen, hogedrukreinigers of telefonerende buren. Het enige wat ik hoorde was het gekwinkeleer van vogeltjes en het geknisper van m’n krant. Het leek te mooi om waar te zijn.

En iedereen kent de wet: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan kán het ook niet waar zijn. Plotseling klonk er een luid geronk, laag boven de huizen. Boven de daken verscheen een reclamevliegtuig, dat gierend de bocht inzette. Op het doek erachter de tekst: ‘Mevrouw X, ik wil je maatje zijn’.

In werkelijkheid stond er niet ‘Mevrouw X’ maar een meisjesnaam. Die zal ik hier niet citeren. De dame in kwestie kan er immers ook niets aan doen dat haar naam zo door het luchtruim gesleept werd. Denk bovendien eens aan alle meisjes en vrouwen met dezelfde naam, die totaal niets met de kwestie te maken hebben. Nee, we noemen haar hier mevrouw X.

Wat had dit te betekenen? Wilde iemand mevrouw X ten huwelijk vragen of betrof het een eenvoudig vriendschapsverzoek? Of ging het om het aanbod van een maatje bij de aanpak van problemen, bijvoorbeeld eenzaamheid of moeilijkheden met de Nederlandse taal of het bijhouden van de financiën? Er zijn zoveel levensgebieden waarop je wel een maatje kan gebruiken.

Ondertussen zette het vliegtuig z’n tweede rondje in. Mevrouw X zat niet aan het strand en woonde niet in het buitengebied, maar hier ergens in de buurt, dat was duidelijk. Nu begon m’n telefoon ook nog te bliepen. Appjes met vragen en opmerkingen van vrienden en kennissen uit de omgeving druppelden binnen.

Wie was die herriemaker die de hele buurt op stelten meende te moeten zetten voor z’n privé probleempje? Iemand die geen e-mail had? Die niet wist hoe WhatsApp werkte? Of ie niet even ouderwets een brief kon schrijven? Geen postzegel in huis? Gewoon een bos rozen kopen en even langs gaan, was dat misschien een idee?

De piloot kreeg van de onrust op de grond niks mee en daverde z’n derde ronde in. Het was te hopen dat mevrouw X thuis was. Haar aanbidder stemde vast niet op Groen Links, haha. Hoeveel rotzooi had hij – of zij – inmiddels de lucht in laten blazen voor deze simpele mededeling? Hoe duur was brandstof vandaag de dag? Wat had hij/zij voor dat bedrag aan leuke dingen kunnen kopen voor mevrouw X?

Terwijl we met z’n allen de vierde ronde in denderden, werden de vragen scherper. Ging die malloot nog oordoppen uitwerpen, of hoe zat het? Was deze pokkeherrie en onnodige luchtvervuiling niet al lang verboden? Kon Poetin deze gek niet neerschieten?

Tijdens het vijfde rondje even gecheckt waar het toestel opgestegen was: in de buurt van Amersfoort. Bij de inzet van de zesde ronde was in onze omgeving de motivatie om zuinig te zijn met brandstof aanzienlijk gedaald.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant