Afbeelding
Dagboeknotities

De Tegenpartij

Algemeen 55 keer gelezen

De inwoners van de nieuwe gemeente Voorne aan Zee zal het niet aan keus ontbreken bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Naast de oude gevestigde landelijke partijen zijn er natuurlijk de lokale partijen. Maar zijn Briellenaren bekend met die van Hellevoetsluis en Westvoorne en vice versa? We moeten er allemaal nog aan wennen om over onze oude gemeentegrenzen heen te kijken.

En als je door alle partijprogramma’s wil ploegen, moet je opletten dat je die van de nieuwkomers niet vergeet. Alsof er nog geen keus genoeg is, schieten nieuwe partijen als paddenstoelen uit de grond. Soms lokaal (bijvoorbeeld Vrij Voorne), soms als gemeentelijke afdeling van een nieuwe landelijke partij. Zo wil nu Belang van Nederland (BVNL) zich verkiesbaar stellen in Voorne aan Zee. De partij is opgericht door Wybren van Haga. Eerder was hij lid van de VVD en FVD. Wat zijn de speerpunten? BVNL is tegen nieuwe coronamaatregelen, tegen verhoging van belastingen, tegen zonneparken, tegen windmolens en tegen biomassacentrales. Waar doet dat tegen-geluid ons ook alweer aan denken? 

Ouderen onder ons zullen het zich met een glimlach herinneren: De Tegenpartij van Jacobse en Van Es. Deze Haagse ‘vrije jongens’, gespeeld door Kees van Kooten en Wim de Bie, richtten begin jaren tachtig een fictieve politieke partij op. De Tegenpartij was ‘de partij voor alle Nederlanders die niet meer tegen Nederland kenne’. Het tv-programma was bedoeld als satire tegen het opkomend rechts populisme, maar het komisch duo had moeiteloos zetels in de Tweede Kamer kunnen verwerven.

En hoewel het hier vast niet om een geintje gaat, verkondigt ook BVNL dat ze graag een ‘vrij geluid’ willen laten horen en voor een ‘vrij Nederland’ willen zorgen. Wat zou dat toch zijn vandaag de dag, die obsessie met vrijheid? Je kunt veel van Nederland zeggen. Er is van alles mis: Groningse aardbevingsschade, woningentekort, kindertoeslagaffaire, falende belastingdienst, falende jeugdzorg, enzovoort. Maar iedereen die wel eens een artikeltje over Rusland, China of Noord-Korea heeft gelezen zal het wel uit z’n hoofd laten om het etiket onvrijheid op ons land te plakken.

Toch ziet de BVNL dat anders. Vooral voor wat betreft het klimaatbeleid. De regering zou op dit punt bevangen zijn door een ‘religieuze obsessie’. Geheel ten onrechte laten ‘de marxistische klimaatbureaucraten’ zich meeslepen door de paniekzaaierij van het klimaatpanel van de VN. Deze groene gekkies kunnen nog meer vertellen, BVNL laat zich niet meeslepen in de ‘zelfgecreëerde crisis van de klimaatsekte’.

Nu wordt het toch weer komisch. Je moet grinniken bij het idee van Rutte, Kaag, Hoekstra en Schouten als aanhangers van het marxisme. Maar goed, terug naar het partijprogramma. Tegengeluiden genoeg, is er ook iets dat BVNL wél wil? Zeker: Voorne aan Zee moet veiliger worden door meer boa’s en terugkeer van de wijkagent.

Helaas, die zullen weinig kunnen uitrichten tegen de gevaren waar het klimaatpanel IPCC voor waarschuwt. Stel dat het geen kletsmajoors zijn, maar serieuze wetenschappers?

Uit de krant