Afbeelding

Diabetespatiënten met klachten van de benen en/of voeten gezocht

Algemeen 165 keer gelezen

In het Maasstad Ziekenhuis en Franciscus Gasthuis&Vlietland onderzoeken we of een operatieve behandeling effectief is in het verminderen van zenuwklachten (pijn, tintelingen, doofheid) bij diabetes, of de kwaliteit van leven verhoogd kan worden en of wonden en amputaties voorkomen kunnen worden.

Als gevolg van diabetes, ontwikkelt bijna 70 procent van de diabetespatiënten zenuwschade in onderbenen en voeten. De zenuwschade veroorzaakt pijn, tintelingen, vreemde sensaties en gevoelloosheid. Zenuwschade kan valpartijen, chronische wonden en zelfs amputaties tot gevolg hebben. Het is daarom van belang dat mensen met diabetes regelmatig controles van de voeten krijgen. Zo kan bij zenuwschade tijdig worden ingegrepen en kan erger worden voorkomen. Helaas is dit nog niet altijd het geval. Zo is er door minder controles door Covid-19 een toename in het aantal wonden en amputaties.

Tot op heden is er nog geen goede behandeling om deze klachten te verminderen. Het onderzoek in Maasstad Ziekenhuis en Franciscus Gasthuis&Vlietland – de zogeheten DECO-studie – onderzoekt samen met 10 ziekenhuizen in Nederland, welke behandeling voor zenuwbeknelling in de voet het meeste effect heeft om klachten te verminderen. In dit onderzoek krijgt de helft van de patiënten een operatie, de andere helft (de controlegroep) krijgt de standaardbehandeling: frequente voetcontroles en begeleiding in de vorm van voedings- en bewegingsadviezen.

Heeft u diabetes en klachten van uw voeten (pijn, tintelingen, vreemde sensaties en gevoelloosheid)? Of kent u iemand met deze klachten? Op www.lastvanmijnvoeten.nl staat er meer informatie over de DECO-studie en de potentiële behandeling. Meld u zich bij interesse aan via decostudie@umcutrecht.nl.

Uit de krant