Afbeelding
Jeltje Cals

Perpetuum Mobile: een spektakel van het begin tot het einde!

Algemeen 288 keer gelezen

Brielle - Deze reacties waren overal in Brielle te horen. Na ruim twee jaar voorbereiding viel alles op zijn plek. Een kleine 800 bezoekers hebben afgelopen weekend genoten van het theaterspektakel Perpetuum Mobile, Brielle eeuwig in beweging.

Talenten uit Brielle en omgeving hebben een enorme prestatie geleverd en Brielle laten schitteren op vele manieren. Immers, Brielle was het middelpunt. De locaties Bastion VII, Catharijnekerk, Catharijnehof en de Ravelijn Langevest dienden als speelvlak en decor.

Het begon bij Bastion VII. Na de kaartcontrole en ontvangst door de gidsen mocht je plaatsnemen voor het Bastion. Vanaf de eerste minuut werd je meegenomen in de geschiedenis van Brielle, met een duidelijk accent op vrijheid. Willem van Oranje maakte zijn entree in een paardenkoets. De toon was gezet, alles wees erop dat het een waar spektakel zou worden. 

Gedurende 45 minuten wisselden het heden en verleden zich af in de verhaallijn. En dit bleek een constante factor te zijn. Bij iedere locatie opnieuw ging het verhaal van vrijheid verder. In de Catharijnekerk was er het Ave Maria, zo imposant dat het raakte. Uiteindelijk werden de mensen letterlijk de kerk uitgestuurd naar de Catharijnehof. Je was ineens meer dan een toeschouwer, je zat er middenin. Om te eindigen op het Ravelijn, met een schitterend slotstuk. 

Tijdens de hele reis door Brielle valt het op. Dit spektakel is zo prachtig door de verbinding. Alles klopt: van vrijwilligers met een stralende lach bij de catering tot de mensen op het podium. Deze mensen zijn bij elkaar gevraagd, niet gezet. Ze ‘horen’ dit weekend bij elkaar. En zetten alles op alles om de bezoeker de ultieme ervaring te geven. Want vertellen dat er een koor, een rapgroep, een orkest en toneelspelers waren…dekt niet de lading. Professionals hebben gewerkt met amateurs en vrijwilligers. Iedereen heeft ja gezegd, van bloemenhandel tot manege om een bijdrage te leveren. 

Het lijkt op zo’n dag allemaal zo vanzelfsprekend. Maar dat was het niet, het was uniek! Immers, er was een droom. Een droom van Margareth van Rooijen en er is door iedereen keihard gewerkt om die te verwezenlijken. Of dat is gelukt? Vraag het aan iedereen die je tegenkomt in Brielle en je krijgt een stralende lach terug. Voor de bezoeker, deelnemer of toeschouwer…Perpetuum Mobile, het was een waar spektakel!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant