De oorkonde is eigendom van het Bisdom Brugge, de gemeente Westvoorne krijgt hem in bruikleen.
De oorkonde is eigendom van het Bisdom Brugge, de gemeente Westvoorne krijgt hem in bruikleen.

Activiteiten ter afsluiting 800-jarig jubileum Rockanje

Algemeen 131 keer gelezen

Rockanje - Twee jaar geleden bestond Rockanje 800 jaar, volgende week woensdag 29 juni dus, 802 jaar. En vorige week is het al aangekondigd, de laatste activiteiten in het kader van het jubileum van Rockanje komen eraan. 

De gemeente Westvoorne en het Comité Rockanje 800 jaar zorgen voor een mooi programma op 29 juni. Hangt u de vlag van Rockanje buiten op de verjaardag van Rockanje? Dat zou het extra feestelijk maken!

Originele oorkonde van Rockanje
Vandaag, woensdag 22 juni is een bijzondere dag. Het college van B&W haalt samen met enkele vertegenwoordigers van het comité het officiële document van het ontstaan van Rockanje op bij het Bisdom in Brugge. Hoe dat precies zit? Het bestaan van Rockanje is te danken aan Dirk van Voorne. Hij bezegelde in 1220 een oorkonde waarmee hij een deel van zijn land schonk aan de monniken uit het Vlaamse Ter Doest. Zij hadden hem geholpen in 1214 toen stormvloeden grote delen van Voorne onder water hadden gezet. Rockanje was door de hulp van de monniken gered van overstroming. De oorkonde is eigendom van het Bisdom Brugge, de gemeente Westvoorne krijgt hem in bruikleen.

Literaire en muzikale avond 
Rondom de verjaardag van Rockanje heeft de gemeente Westvoorne voor 29 juni een literair en muzikaal avondprogramma samengesteld met lezingen van de bekende schrijver Abdelkader Benali en historicus en adjunct-streekarchivaris Bob Benschop. Beide vertellingen zijn geïnspireerd op onze relatie met water en zand, het thema is dan ook ‘Een zee van verhalen’. De avond wordt op een bijzondere manier muzikaal ingevuld door violiste Annabelle Ferdinand en glazendraaier Rogier Kappers. De bijeenkomst is tegelijk de opening van de tentoonstelling van de originele oorkonde van Rockanje, die 802 jaar geleden door Dirk van Voorne werd bezegeld.

De gemeente nodigt vooral inwoners van Rockanje uit voor deze bijeenkomst op een bijzondere plek in Rockanje. Het programma begint om 20.00 uur en eindigt rond 22.30 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden. U kunt zich aanmelden via communicatie@westvoorne.nl. Het aantal plaatsen is vanwege de ruimte beperkt, dus meld u snel aan!

Uit de krant